У Харківському центрі служби крові стало втричі менше донорів

У Харківському центрі служби крові стало втричі менше донорів

У Харківському центрі служби крові стало втричі менше донорів
. Original

Кількість донорів, які приходять до обласного центру служби крові, зменшилась після введення карантину та закриття харківського метро.

На вході центру міряють температуру та обробляють руки антисептиком. Також видають маски тим, хто прийшов без них. Одну з них бере і Олексій Тихий. Каже, до центру добирався маршруткою — витратив близько 40 хвилин:

“Чесно кажучи, не проблематично доїхав. Я живу на вул. Наталії Ужвій, на 55 маршрутку сів і спокійно сюди доїхав. А приїхав сюди на прохання кращого друга. Попросив здати кров для його дружини”.

Пішки до центру прийшов і Максим Кустря. Він тут вдруге:

“Приїхали пішки з проспекту перемоги. Пів години і на місці. У мене дружина вагітна — треба ж кровушку здати. Повинні бути у нас партнерські пологи — але ж вони у нас скасовані, на жаль, через карантин. А якщо раптом дозволять — щоб мене пустили у пологовий будинок”.

У Харківському центрі служби крові стало вчетверо менше донорів
Original

Четвертий день здавати кров приходять і по десять курсантів університету повітряних сил.

Центр служби крові розташований за два кілометри від станції метро "Перемога". Через закриття підземки донори до центру стали приїжджати рідше, каже завідувачка відділу заготівлі крові Аліна Потапенко:

“Ми помітили, що донори і на велосипеді приїжджають до нас, і на таксі. І хто ближче живе і пішки, і транспортом, який у нас в місті ходить. Тобто люди однаково виявляють бажання стати донорами”.

Раніше щоденно центр заготовляв понад 200 доз крові, зараз — близько 60. У запасі залишилось ще 150 зразків — цього вистачить на два дні, говорить завідувач відділу відбору донорів Юрій Верховенко:

“Завжди у нас був запас компонентів донорської крові 5-7 днів. Ми були цим забезпечені. Зараз, на жаль, ми змушені те, що ми заготовляємо, — відразу ж воно надходить у лікувальні заклади. Якщо кількість донорів впаде до критичної межі, якщо їх буде менше ста, уже виникнуть проблеми з забезпеченням компонентами крові хворих”.

Відучора обласний центр почав підвозити донорів, каже Верховенко:

“Кожен день о 10:00 від Держпрому, 5 під'їзд, відходить наша “газель”, розрахована на 10 чоловік. Ми також надіємось на те, що служби таксі... Як є така акція довези лікаря або медпрацівника на роботу, така ж акція і повинна бути у мережах, довези донора”.

Верховенко каже, машина курсуватиме щодня, крім вихідних. Проїзд — безкоштовний.

Автор: Альона Рязанцева

На початок