У громаді на Житомирщині самостійно демонтували пам'ятник комсомольцям

У громаді на Житомирщині самостійно демонтували пам'ятник комсомольцям

Оновлено
У громаді на Житомирщині самостійно демонтували пам'ятник комсомольцям
. Коростень, Житомирщина. Травень 2022 року. Фото: ГО "Молодь Північного Краю"

Сьомого травня у Коростені демонтували пам'ятник комсомольцям, відомий за назвою "Молоді Коростенщини ХХ століття". Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомляє місцева громадська організація "Молодь Північного краю".

У дописі на сторінці сказано, що до демонтажу пам'ятника долучилися представники коростенської "Молоді Північного краю" та тероборони, а також місцеві жителі. П'ятого травня на своїй сторінці організація анонсувала демонтаж пам'ятника.

"Поки у всіх містах України прибирають усе, що пов'язано з комуністичним минулим, очільники Коростеня вчергове проігнорували Закон про декомунізацію. Йдеться про пам'ятник комсомольцям, який за вісім років влада міста так і не спромоглась демонтувати. Ба більше, вони усіляко чинять опір бажанню мешканців міста і вигадують усе нові й нові відмовки. На цей раз кажуть про якісь проекти з реконструкції площі, які ніби десь є і ніби колись будуть реалізовані. Може, років через 100. Тож ми, Громадська організація "Молодь Північного Краю", небайдужі жителі Коростеня та територіальна оборона міста зробимо це самі. Таких меморіалів в місті бути не повинно", – йдеться у дописі.

На офіційних сторінках Коростеня про демонтаж пам'ятника станом на 11.30 не повідомляють.

У громаді на Житомирщині самостійно демонтували пам'ятник комсомольцям
Коростень, Житомирщина. Травень 2022 року. Фото: Facebook Олександр Рудоманов

Суспільне звернулося за коментарем до міського голови Коростеня Володимира Москаленка.

"Не хочу це коментувати. Варварство я не коментую", – сказав журналістам Суспільного у телефонній розмові Володимир Москаленко.

Що відомо

  • Пам'ятник "Молоді Коростенщини ХХ століття" був встановлений у Коростені в 1973 році і мав назву "Монумент комсомольцям 20-х років".
  • У 2016 році виконавчий комітет Коростенської міської ради звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати протиправним та скасувати розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації "Про перейменування топонімічних об'єктів та демонтаж пам'ятників та пам'ятних знаків у Житомирській області" від 20.05.2016 за №140 в частині, що стосується міста Коростеня. Постанова № 61455101 від 15.09.2016 суд відмовив виконкому Коростеня у задоволенні позову.
  • Коростенські пам'ятники, які підлягали декомунізації, міська влада перейменувала. Монумент "Комсомольцям 20-х років" назвали пам'ятником "Молоді Коростенщини ХХ століття", пам'ятник Миколі Щорсу – у пам'ятник "Учасникам Української революції початку ХХ століття", погруддя коростенському більшовику Лук’яну Табукашвілі – на "Пам’ятник залізничникам-коростенцям".
  • 26 червня 2019 року Коростенський міськрайонний суд Житомирської області виніс вирок про покарання молодого чоловіка за неодноразове пошкодження ним пам`ятника "Молоді Коростенщини ХХ століття" – зривання мідних частин облицювання, якими окантований пам`ятник. Суд прийняв рішення щодо обвинуваченого, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності, – обмеження волі строком на два роки та один місяць.
  • 20 листопада 2021 року на Виконавчий комітет Коростенської міської ради звернувся до жителів Коростенської міської територіальної громади з проханням надати свої пропозиції щодо місця перенесення Пам’ятника Молоді ХХ століття (Комсомольцям). На сайті Коростенської міської ради було оприлюднено посилання на платформу електронної демократії та врядування для обговорення даного питання та прийняття пропозицій.

Ще по темі

  • 20 квітня біля Центрального універмагу Бердичева демонтували обеліск "червоним щорсівцям", котрі загинули у боях з січовиками Петлюри.

Читайте головні новини Житомирщини у нашому Telegram, Instagram та Viber

На початок