Як виплачують пенсії жителям окупованої Луганщини

Як виплачують пенсії жителям окупованої Луганщини

Як виплачують пенсії жителям окупованої Луганщини
. Фото: t.me/svatovoprimes

З 10 березня 80% території Луганської області було окуповано військами РФ. З цього часу в районах, містах та селах припинили працювати органи місцевої влади, державні підприємства та служби тощо. У воєнних умовах управління ПФУ в Луганській області продовжило нарахування виплат пенсіонерам, які отримують їх через картрахунки у банківських установах. Однак на окупованих територіях постала проблема із їх отриманням готівкою.

"Одержати виплати через банкомати стало неможливим, бо готівки в них не було. З 24 лютого їх ніхто не обслуговував", – розповіла пенсіонерка із прикордонного селища Троїцьке, ім'я якої ми не називаємо з міркувань безпеки. "Поки можна було їздити на території, які контролює Україна, свої картки ми віддавали родичам та знайомим, які їхали у напрямку Дніпра.Там знімали із них готівку та повертались додому. А от ті, кому приносили пенсію поштовики залишились зовсім без виплат".

Окупаційна влада на цих територіях від початку березня почала приймати заяви від пенсіонерів на отримання виплат у рублях. Як розповів пенсіонер зі Старобільська: "Коли приймали ці заяви, було ще холодно, а люди змушені були стояти в черзі по 8-10 годин. Тим, хто здав документи до 8 березня нещодавно розпочали виплати. А декому довелось здавати документи вдруге, бо їх попередні "справи" загубились."

За інформацією телеграм каналу "Сватове NEWS" наприкінці квітня т.зв. "Сватівське управління пенсійного фонду т. зв. ЛНР" нарахувало виплати 6000 пенсіонерам, а з 3-го травня тут розпочали й виплату пенсії. Видають її готівкою у порядку живої черги в центральному відділенні пошти. За місцем проживання, як зазначено у повідомленні, пенсію виплачуватимуть людям з інвалідністю та недієздатним особам. Оформити її можуть і внутрішні переселенці з Лисичанська, Рубіжного, Первомайська та Попасної.

Як повідомили у Луганській обласній державній адміністрації на своїй сторінці у ФБ із посиланням на Міністерство соціальної політики України пенсіонерам, які залишились на окупованих територіях або перебувають у зоні активних бойових дій і отримували виплати за місцем проживання фахівцями "Укрпошти" виплати зараховуватимуться на рахунки, відкриті у "Ощадбанку". Кошти з цього рахунку пенсіонер зможе зняти у будь-якому відділенні банку, перебуваючи на безпечній території, надавши паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного коду, підписавши на місці договір банківського рахунку. У разі якщо людина не звернулась до "Ощадбанку" за коштами всю суму зарахованої пенсії вона отримає у звичний спосіб після того, як на території проживання відновиться можливість працювати фахівцям "Укрпошти". Але, якщо пенсіонер вже перемістився на безпечну територію, за його зверненням до місцевого відділення ПФУ виплати через "Укрпошту" можна буде здійснити за новим місцем проживання.

Що відомо

  • На Донеччині працюють 75 відділень "Укрпошти", де можуть отримати пенсії жителі Луганщини
  • На пенсійні виплати перераховані 1,3 мільярда гривень. Вони спрямовані для виплати пенсій людям, які отримують їх через "Укрпошту". Це 11 % від необхідного фінансування на травень для виплати пенсій через "Укрпошту".
  • Станом на 3 травня у Донецькій області відкрито 75 відділень "Укрпошти", де можна отримати пенсійні виплати і жителям Луганщини у разі тимчасової зміни фактичного місця проживання переказом без відкриття рахунку у банку.
  • На травень на пенсійні виплати заплановано 49,1 мільярда гривень.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram та Viber

На початок