Воду для житомирян можуть постачати погодинно. Якщо не буде опадів

Воду для житомирян можуть постачати погодинно. Якщо не буде опадів

Воду для житомирян можуть постачати погодинно. Якщо не буде опадів
.

Про це Суспільному розповів головний інженер Житомирводоканалу Сергій Єрьомін.

За його словами, така ситуація склалася через критично низький рівень води у житомирському водосховищі "Відсічне".

Найбільший накопичувач води для потреб населення Житомира – це водосховище у Денишах. Через відсутність опадів рівень води у ньому знизився до критично низьких позначок. З Денишів вода надходить у водосховище "Відсічне де проходить грубу очистку, дезінфікується, і на другому підйомі обробляється реагентами. Після цього надходить до споживачів.

Сергій Єрьомін: "У водосховищах Дениші та Відсічне велика проблема. Було засідання ДСНС, де ми обговорювали загрозу подачі води для потреб міста. Водосховища не заповнені у порівнянні з аналогічним періодом минулих років. Можливо, буде таке, що ми перейдемо на подачу води за графіком для Житомира. Зараз до першого числа з дозволу з Денишів ми скинемо до метра води у водосховище "Відсічне". Будемо сподіватися, що будуть опади, але якщо дивитися прогноз, то дощів немає. В день ми подаємо близько 60 тисяч кубів води і того рівня, що знаходиться у Відсічному, нам вистачить максимум на два місяці, а далі все".

Якщо найближчим часом у регіоні не буде дощів, то, за словами Сергія Єрьоміна, перехід на погодинну подачу воду житомирянам стане вимушеним кроком.

Керівник обласним центром із гідрометеорології Володимир Войтович: "Стійкого переходу температури через 0 так і не відбулося. І це пояснюється глобальним потеплінням.

Воду для житомирян можуть постачати погодинно. Якщо не буде опадів
Воду для житомирян можуть постачати погодинно. Якщо не буде опадів.

Головна причина - зміна циркуляції повітряних мас. В сучасних умовах переважають повітряні маси із субтропіків. Це сухе, тепле повітря, що несе високий температурний фон та відсутність опадів. Згідно з довгостроковим прогнозом – це квітень-вересень. У нас температура кожного місяця буде більшою від кліматичних норм на 2 градуси, і ми не будемо мати опадів навіть менше норми. А це не буде сприяти наповненню річок та водосховищ.

Автор Володимир Шолдрук

Камера Сергій Кобилянський

На початок