Апеляційний суд не випустив під заставу мера Середино-Буди, якого підозрюють у державній зраді

Апеляційний суд не випустив під заставу мера Середино-Буди, якого підозрюють у державній зраді

Апеляційний суд не випустив під заставу мера Середино-Буди, якого підозрюють у державній зраді
. Суспільне Суми

Апеляційний суд скасував можливість внесення застави голові Середино-Буди Олександру Гену. Він підозрюваний у державній зраді. За рішенням судді 1 травня, посадовцю обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю звільнення під майже 1,5 млн грн застави. У Апеляційному суді рішення першої інстанції скасували.

Через воєнний стан на засідання нікого, окрім учасників справи не пускали. Два дні поспіль засідання вдень переносили, а до підозрюваного викликали швидку. Прокуратура оскаржувала запобіжний захід підозрюваному в державній зраді та наполягала на скасуванні можливості вийти під заставу у півтора мільйона гривень.

"Ми наполягаємо і вважаємо так не повинно бути, що підозрюваний у державній зраді може спокійно пересуватися і бути на свободі. Зібрано достатньо доказів того, що голова тергромади збирав і передавав інформацію представникам ФСБ Росії про переміщення ЗСУ, про види їх озброєння та ту інформацію, яку не можна було передавати ворожим військам. Більш того, він планував здати місто під час окупації", - сказала прессекретарка прокурора Сумської області Наталя Науменко.

Читайте також: Скасувати заставу: Сумська обласна прокуратура оскаржує рішення суду про запобіжний захід підозрюваному в держзраді

Адвокат підозрюваного Максим Кондратенко, говорить, його підзахисний не заперечує того, що у нього відбувалися зустрічі з представником сусідньої територіальної громади з Росії.

"Були неодноразові пропозиції зі сторони країни-агресора перейти. "Ми тебе заберемо, твоїх людей. Можливо, ми надамо гуманітарний конвой, ми надамо паливо". На всі ці пропозиції він не погоджувався. Фактично йому в провину зараз ставлять, що він спілкувався з представниками країни агресора, втім це не є складом злочину", - розповів адвокат підозрюваного Максим Кондратенко. Він сказав, що лист щодо підтримки голови написали 212 людей з громади.

"Дуже багато представників мешканців громади Середино-Буди погодились надати гуманітарну допомогу і надали гроші для застави. Вона була зібрана на друге травня. Я наполягав в судовому засіданні, що строк ще не вийшов на апеляційне оскарження, не всі використали своє право оскарження ухвали суду першої інстанції, але суд на повних ходах слухає апеляційну скаргу саме прокурора", - додав адвокат.

Приймав рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із можливістю застави у майже півтора мільйона гривень суддя Зарічного районного суду Сум Олексій Сибільов.

Читайте також: Через погрози судді Зарічного суду Сум відкрили кримінальне провадження

"Судом підозрюваного було взято під варту з урахуванням обставин справи. З огляду на стан його здоров’я було визначено розмір застави у майже півтора млн гривень, що дозволено чинним законодавством. Крім цього, одним з покладених на підозрюваного обов’язків є носіння електронного засобу контролю та заборона залишати місто без дозволу слідчого або прокурора", - розповіла начальниця відділу документообігу Зарічного суду Наталія Сидоренко.

Що відомо

  • За даними руху "Чесно" Олександр Ген балотувався на посаду міського голови Середини-Буди від партії "Наш край" у 2020 році. Був обраний.
  • 29 квітня 2022 року Олександра Гена затримали в порядку ст. 208 КПК України за підозрою у державній зраді та незаконному переправленні осіб через державний кордон (ч. 2 ст. 111 та ч. 2 ст. 332 КК України).
  • Санкція ч. 2 ст. 111 ККУ "Державна зрада" передбачає позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.
  • Голові громади Середино-Будської громади Зарічний Суд визначив заставу

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок