Астронавти можуть побудувати станцію на Місяці з використанням сечі — дослідження

Астронавти можуть побудувати станцію на Місяці з використанням сечі — дослідження

Астронавти можуть побудувати станцію на Місяці з використанням сечі — дослідження
.

Астронавти можуть збудувати постійну базу на Місяці з використанням власної сечі.

Програма NASA Артеміс передбачає, що у 2024 році на Південному полюсі Місяця приземлиться перша жінка та другий чоловік. За планом, астронавти мають збудувати на місяці безпечну базу, яка захищатиме їх від радіації та екстремальних температур, адже одна з цілей місії - організувати постійне перебування людина на Місяці або біля нього.

Водночас будівництво бази потребує і матеріалів, але їхня доставка з Землі дуже дорога. Перевезення на Місяць предмету вагою в один фунт (0,4 кг) може коштувати $10,000, передає CNN.

У новому дослідженні, опублікованому в Journal of Cleaner Production, вчені з Нідерландів, Іспанії, Італії та Норвегії визначили, що якщо змішати місячний пил, реголіт, із сечовиною, яка є компонентом людської сечі, то вдасться створити певний вид бетону. Його можна надрукувати на 3D-принтері та збудувати споруду, придатну для життя людей.

"Ідея полягає в тому, щоб для створення геополімерного бетону, який буде використовуватися на Місяці, використати те, що там є: реголіт або сипучий матеріал з поверхні Місяця та вода з льоду, присутнього в деяких районах", - пояснив Рамон Пам'єз, автор дослідження та професор іспанського Політехнічного університету Картахени.

Однак дослідники хочуть знизити використання води, яка необхідна для системи життєзабезпечення астронавтів.

"Завдяки цьому дослідженню ми побачили, що такий відхід, як сеча персоналу, що займає місячні бази, також може бути використаний. Два основні компоненти цієї рідини в тілі - вода і сечовина - молекула, яка дозволяє розірвати водневі зв’язки і, отже, зменшує в'язкість [товщину] багатьох водних сумішей", - пояснив Пам'єз.

Щоб визначити, чи можливо використати сечовину в ролі пластифікатора (речовина, яка надає полімеру пластичності та знижує температуру крихкості - ред.), дослідники змішали сечовину з аналогом місячного реголіту та надрукували на 3D-принтері тестові циліндри.

Астронавти можуть будувати станції на Місяці з власної сечі

Тести показали, що отриманий матеріал витримує значну вагу, зберігає форму та витримує температуру у 70°C.

Однак наразі дослідники ще не знайшли спосіб виділення сечовини у місячних умовах та чи є в цьому необхідність. Під час тестів перевірялася також суміш реголіту з нафталіном, а отриманий матеріал також показав гарні результати.

На початок