Росія може використовувати Придністров'я для атак на Україну — Держприкордонслужба

Росія може використовувати Придністров'я для атак на Україну — Держприкордонслужба

Доповнено
Росія може використовувати Придністров'я для атак на Україну — Держприкордонслужба
. Фото ілюстративне

У Державній прикордонній службі не виключають, що Росія може використати невизнане Придністров'я для ескалації ситуації в Україні.

Про це на брифінгу заявив речник Дерприкордонслужби Андрій Демченко.

"Напруженою ситуація залишається на кордоні з Молдовою. Зокрема, на сегменті Придністров’я. Не виключається, що як і територія Білорусі ворог може використати цей напрямок для подальшої ескалації", — сказав він.

Демченко також зазначив, що на кордоні з Білоруссю суттєвих змін зараз не спостерігається, однак підрозділи збройних сил Білорусі продовжують посилювати охорону ділянки їхнього кордону з Україною.

"Однак, зазначу що і на кордоні з Білоруссю і на напрямку Придністров’я силою оборони України вживають усі необхідні заходи для посилення цих ділянок. Зокрема, враховуються вся інформація яка може вплинути на захист кордону", — сказав він.

Демченко наголосив, що рішення Кабміну, пункти пропуску на Придністровському сегменті кордону з Молдовою, на кордоні з Білоруссю і на кордоні з Росією закриті для пропуску людей.

У Головному управління розвідки Міноборони України також вважають, що сьогоднішня ситуація поблизу українсько-молдовського кордону це явний сигнал про готовність РФ використати територію Придністров’я як додатковий плацдарм для агресії не лише проти України, а й можливих агресивних дій проти Молдови.

Як заявив представник ГУР МО України Вадим Скібіцький, розвідка відстежує розвиток ситуації в Придністров’ї.

“Там зараз іде серйозна боротьба між представниками влади та дуже активно працюють спецслужби Російської Федерації. Здійснені на території ПМР терористичні акти були спрямовані на примушення Придністровського керівництва погодитись на розширення присутності російських військ", — сказав він.

За словами Скібіцького, вибухи на об’єктах будуть подаватися як загроза для населення регіону та сигнал керівництву Молдови відмовитися від проєвропейської політики.

"Основна мета – залишити цей регіон повністю під контролем Москви, як вона намагається це зробити протягом 30 років. Стосовно самих терактів – характерний почерк ФСБ РФ. За нашими даними, все, що зараз відбувається на території Придністров’я, перебуває під контролем ФСБ РФ”, – зазначив він.

Представник ГУР також заявив, що Росія використовує склади боєприпасів в Придністров’ї для контрабанди зброї.

"Щороку там проводять навчання з розміщеною на цій території оперативною групою російських військ. Відпрацьовуються контрнаступальні та оборонні дії із застосуванням боєприпасів зі складів в Ковбасній. Частина боєприпасів використовується для бойової підготовки, частина, за інформацією воєнної розвідки, для контрабанди”, – сказав Скібіцький.

Що відомо

  • 25 квітня у столиці невизнаної "Придністровської Молдавської Республіки" Тирасполі біля будівлі так званого "Міністерства держбезпеки" пролунав вибух, на місці події знайдені предмети, схожі на тубуси від гранатомета.
  • 26 квітня стало відомо, що у Придністров’ї біля селища Маяк сталися вибухи, які пошкодили антени, що ретранслюють російське радіо.
  • Президентка Молдови Мая Санду заявила, що атаки у Придністров'ї пов'язані з войовничими силами всередині регіону, які зацікавлені у дестабілізації ситуації.
  • За даними Головного управління розвідки Міноборони, Російська Федерація готується завдати ракетний удар по невизнаній "Придністровській Молдавській Республіці" із жертвами серед мирного населення.
  • 28 квітня У Придністров'ї повідомили про стрілянину на російських складах зброї поблизу селища Колбасна.

Читайте також

"Ніхто не може почуватися в безпеці": Санду розповіла про воєнні ризики для Молдови

Ізраїль, Німеччина та Болгарія закликали громадян залишити Придністров'я

У Придністров’ї оголосили воєнні збори — розвідка

"Спочатку РФ планувала окупацію всієї України. Зараз — 5-6 областей" — Чмут і Жданов про війну, зброю та Придністров'я

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок