У центральному парку Вінниці демонтують пам'ятник Максиму Горькому

У центральному парку Вінниці демонтують пам'ятник Максиму Горькому

У центральному парку Вінниці демонтують пам'ятник Максиму Горькому
. Пам'ятник Горькому у вінницькому парку. Фото: Вінницька міськрада

Пам'ятник російському та радянському письменнику Максиму Горькому демонтують у вінницькому Центральному парку ім. Леонтовича. Таке рішення прийняв виконавчий комітет міської ради.

Рішення є відповіддю на петицію, яка надійшла від Сергія Воловика на адресу виконавчих органів міської ради 15 квітня і набрала необхідну кількість голосів, та ще одним кроком по деколонізації Вінниці.

За вказівкою Сталіна, після смерті Горького паркам культури і відпочинку у радянських містах присвоювали ім’я письменника. З 1939 року носив його і вінницький парк. А ось пам’ятник письменнику тут встановили у 1968 році. До 1992 році вулиця Винниченка теж була вулицею Горького. А у 2020 році перейменували й центральний парк – на імені Леонтовича.

Що відомо

На думку істориків, Максим Горький, очевидно, підтримував та схвалював систему радянських концентраційних таборів ГУЛАГ. Він був засновником методу соціалістичного реалізму в літературі, який сприяв закріпленню ідеології більшовизму і зміцненню сталінського тоталітаризму в СРСР. Українську ж мову він називав "наріччям". Макси Горький – автор лозунгу, який використовували у часи сталінського терору 1937-1938 років: "Если враг не сдаётся, – его уничтожают".

Читайте також

  • У Вінниці хочуть перейменувати вулиці та площі в рамках деколонізації
  • На Вінниччині демонтували радянську символіку з меморіального комплексу Слави
На початок