У прифронтових громадах можуть відмовитися від самоврядування — Корнієнко

У прифронтових громадах можуть відмовитися від самоврядування — Корнієнко

У прифронтових громадах можуть відмовитися від самоврядування — Корнієнко
. УНІАН

У частині громад прифронтових територій можуть тимчасово відмовитися від місцевого самоврядування у зв'язку із забороною проросійських партій.

Про це заявив перший віцеспікер голови Верховної Ради Олександр Корнієнко в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

"Конституція нам не дає можливості відкликати народних депутатів у зв’язку з тим, що їхня партія припинила існування, а от місцевих можна", — зазначив Корнієнко.

Він додав, що питання наразі у тому, що багато депутатів заборонених партій "змінили прапори", перейменувались у ті чи інші групи, тому ситуація на сьогодні повністю не вирішена.

"Ведеться дискусія, чи треба їх відкликати та що робити тоді з повноважністю рад, чи зменшувати ці кворуми, пороги, ми ще про це говоримо. Зараз ми напрацьовуємо законопроєкт, який стосується заборони самих партій, а далі будемо працювати над історією з місцевими радами", — сказав Корнієнко.

За словами першого віцеспікера, є ймовірність, що у прифронтових зонах спочатку буде введене пряме військове керівництво, а потім військово-цивільне, доки не буде вирішено питання заборонених партій.

Що відомо

  • 20 березня Рада національної безпеки та оборони призупинила будь-яку діяльність політичних сил, пов'язаних з Росією.
  • 28 березня співголова партії "Опозиційна платформа – за життя" Вадим Рабінович заявив, що політсила призупинила свою діяльність. Крім того, в низці обласних рад фракції ОПЗЖ саморозпустилися або ж із їхнього складу повиходили депутати.
  • У Верховній Раді 21 квітня оголосили про створення депутатської групи "Платформа за життя та мир", для якої увійшли представники забороненої партії "Опозиційна платформа — За життя". Очолив групу Юрій Бойко.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 58. Текстовий онлайн

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок