Псевдоголову окупованої Козачої Лопані підозрюють у держзраді та колаборації

Псевдоголову окупованої Козачої Лопані підозрюють у держзраді та колаборації

Псевдоголову окупованої Козачої Лопані підозрюють у держзраді та колаборації
. Повістка Віталію Ганчеву, якого підозрюють у держзраді. Фото: prokuratura_kharkiv

У тимчасово окупованому селищі Козача Лопань Дергачівської громади 46-річний Віталій Ганчев працює на російських військових. Ганчев допомагає окупантам та агітує місцевих жителів лояльно ставитися до РФ.

Ганчев перейшов на бік окупантів у березні, повідомила Харківська обласна прокуратура. Йому висунули підозру у державній зраді та колабораційній діяльності.

"Підозрюваний надавав допомогу учасникам військових формувань РФ з пошуку проживаючих в смт Козача Лопань осіб, які брали участь в АТО/ООС, місцевих волонтерів та активістів, а також налагодив забезпечення російських військовослужбовців спецтехнікою для будівництва блокпостів. Крім того, псевдоголова в інтерв‘ю російським ЗМІ повідомив про можливість проведення референдуму на територіях, які окупували російські військовослужбовці", — йдеться у повідомленні обласної прокуратури.

Про Віталія Ганчева, який співпрацював з РФ в окупованій Козачій Лопані, після вторгнення РФ в Україну писала громадська організація "Харківський антикорупційний центр".

"У пропагандистському відео, де роздавали "гуманітарну допомогу" від окупантів, "головою тимчасової цивільної адміністрації звільнених територій Харківської області" названий Віталій Ганчев. Людина з таким самим ПІБ до 2014 року працювала у правоохоронних органах на території Харківської області. Зокрема, у 2011 році він працював в Управлінні громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб. Виходив на перевірки нелегальних мігрантів разом з представниками організації "Патріот України". У 2013 році працював заступником начальника Дергачівського райвідділу міліції у званні підполковника", — йдеться у повідомленні центру.

За даними сайту "Миротворець", Ганчев переїхав до Луганська і працював у структурах міліції так званої ЛНР. Підозрюваному за фактом державної зради та колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України). загрожує довічне ув'язнення.

Читайте також

Зав'язали руки, очі й били по черзі: волонтер з Козачої Лопані розповів про полон у військових РФ

На початок