У Черкасах перейменовують вулиці

У Черкасах перейменовують вулиці

У Черкасах перейменовують вулиці
. Суспільне Черкаси

Вулиці, площі та сквери Черкас отримають нові назви. Також топонімічна комісія вирішила демонтувати пам’ятний знак Василини, розташований на однойменній вулиці. Перейменування відбудеться не одразу, а після кількох етапів. Про це Суспільному повідомив секретар топонімічної комісії Олексій Дубовий.

Вулиці Праведниці Шулежко, Степана Бандери, Марусі Чурай та Василя Стуса з’являться в Черкасах. Топонімічна комісія 20 квітня перейменувала 17 вулиць, п'ять провулків та два сквери, розповів секретар Олексій Дубовий.

У Черкасах мають намір перейменувати вулиці
Секретар топонімічної комісії Олексій Дубовий. Суспільне Черкаси

"Також розглядалося питання про демонтаж і місце розміщення пам’ятного знаку дітям війни України", – сказав він.

Зберегти черкаські історичні назви – одна з умов перейменування, сказав голова спілки письменників, член комісії Володимир Поліщук.

У Черкасах мають намір перейменувати вулиці
Член топонімічної комісії Володимир Поліщук. Суспільне Черкаси

"Щоб Черкаси були в цьому сенсі впізнаваними і єдиними у своєму роді. Від вулиці Надпільна, Верхньої Горової, наприклад, Митницької (колишньої Піонерської) – до Університетської. Йдеться орієнтовно про історичний центр Черкас", — розповів член топонімічної комісії Володимир Поліщук.

14 квітня на сайті міськради була зареєстрована петиція, аби вулиці Гагаріна та Сержанта Смірнова, що на Митниці, перейменувати на Героїв Маріуполя та Оборонців Острова Зміїний. Жителі Черкас розповіли Суспільному, як вони до цього ставляться.

"Зайві гроші викидати зараз не треба. Вони всі повинні йти для фронту, переселенців, на будівництво нових квартир. Це скільки треба грошей викинути, щоб усі документи переробити", – сказала черкащанка Надія.

"От сержанта Смірнова.., я не знаю, хто він такий. А на Гагаріна я живу. Космос для всіх, а не тому, що Гагарін – росіянин. Тут однозначно сказати не можна. А взагалі перейменувати всі вулиці, я вважаю, правильно", – таку власну думку висловила жителька Ніна Макарова.

"Я вважаю, що не на часі. Нині на часі – перемогти ворога, а потім вже з пам’яті його стирати", – сказав черкащанин Леонід.

Доктор історичних наук, член топонімічної комісії Віталій Масненко пояснив, чому саме нині, коли в Україні триває війна, вулицям, площам та скверам міста варто дати нові назви.

У Черкасах мають намір перейменувати вулиці
Член топонімічної комісії Віталій Масненко. Суспільне Черкаси

"У нинішній ситуації ми стикаємося з тим, що приходить агресор, заходить в те чи інше місто, он як в Луганську, ходить там якийсь пропагандист і каже: «Он дивіться, тут немає України». Чому це було зроблено, це було штучно зроблено", — прокоментував Віталій Масненко.

Перейменують лише кілька вулиць. П'ятьом із них, як от вулицям Добровольського, Толстого, Мечнікова, Ціолковського та Волкова, а також п'ятьом узвозам повернуть історичні назви. Та вже після громадських обговорень та рішення депутатів міськради.

"Засідання топонімічної комісії – це лише перший етап у досить довгому ланцюгу. Далі ми подаємо клопотання до міського голови щодо оголошення громадських слухань у місті Черкаси, яке триватиме мінімум два місяці. На третьому етапі буде підготовлено проєкт-рішення виконавчого комітету. І остаточне рішення буде за депутатами Черкаської міської ради", – пояснив секретар топонімічної комісії Олексій Дубовий.

Весь цей процес може тривати пів року, сказав пан Олексій.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок