Про ситуацію на Луганщині розповів Сергій Гайдай

Про ситуацію на Луганщині розповів Сергій Гайдай

Про ситуацію на Луганщині розповів Сергій Гайдай
.

На Луганщині дуже напружена ситуація. Про це в ефірі телемарафону розповів голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Ми намагаємося навіть не говорити яким чином ми перевозимо людей до певних станцій залізничних, які саме станції нам допомагають, тому що як тільки ми озвучуємо це десь в етерах, то одразу російські військові туди й стріляють", — розповів Гайдай. Він додав, що постійно працює евакуація і в Сєвєродонецьку, і в Лисичанську, а до недавнього часу була можливість вивозити людей з Кремінної.

"Оце яскравий приклад: ми зверталися до людей, що виїжджайте, евакуюйтесь, тому що буде біда. Сьогодні вночі різко ситуація помінялася, був дуже важкий там бій", — зазначив очільник Луганщини. За його словами, російська армія вже контролює Кремінну, тому людей не можна вивозити з міста.

Також голова ОДА наголосив, що в Кремінній була одна з кращих спортивних інфраструктур взагалі в Україні. "Там дійсно тренувалися чемпіони світу, Європи, олімпійські чемпіони. Ми за два з половиною роки дуже багато там нової інфраструктури побудували і були в процесі розбудови, але на жаль військовим РФ все одно. Вони приносять свій "руський мир" — а це розруха і це загибель людей. І от вони почали декілька днів тому, гатити з важких калібрів, з мінометів і з артилерії по центру Кремінної і вже навіть по спортивній інфраструктурі, яка стоїть трохи окремо від міста, в лісосмузі. Там не було військових, але розбомбили і її", — додав Сергій Гайдай.

За словами голови ОДА, в регіоні залишається орієнтовно десь 50 тисяч людей, якщо взяти всі населені пункти, які підконтрольні Україні, а в містах, які в окупації, російські найманці шукають чоловіків, одразу їх хапають і відправляють воювати проти України. Також він зазначив, що все, що стосується місцевої влади на окупованих територіях, то основна частина керівників, все ж таки, або виїхали на підконтрольні території України, або вони не співпрацюють з окупантами, хоча є, декілька колаборантів.

"Там, де повиїжджали керівники місцевих органів самоврядування, то російські військові стрімко шукають хоча б когось, аби призначити на посаду, тому що треба ж містами і населеними пунктами керувати. Треба відповідати за комунальну всю інфраструктуру, а фахівців в них немає. І вони намагаються розповсюдити оті наративи російські, чіпляють борди: "Не бойтесь говорить по-русски" і це дуже дратує місцевих. Залякують і шукають проукраїнських активістів", — наголосив Сергій Гайдай.

Що відомо

  • На Луганщині минулої доби армія РФ обстріляла 7 населених пунктів
  • В Кремінній ДСНС-ники загасили пожежу та ліквідували загоряння будинку в Лисичанську
  • 4 людей загинули, намагаючись виїхати з Кремінної
  • Евакуація на Луганщині 18 квітня
  • Яка ситуація на Луганщині станом на 18 квітня
  • На Луганщині затримали інформаторку РФ: за її координатами обстріляли її ж квартал
  • 17 квітня попри відсутність "режиму тиші" з Лисичанська вдалось евакуювати ще 27 людей та шістьох з Сєвєродонецька.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram та Viber

На початок