Розмінування боєприпасів РФ: в Україну приїдуть вибухотехніки з США, Європи й Канади

Розмінування боєприпасів РФ: в Україну приїдуть вибухотехніки з США, Європи й Канади

Розмінування боєприпасів РФ: в Україну приїдуть вибухотехніки з США, Європи й Канади
. Суспільне Харків

Щоденно українські вибухотехніки розміновують понад 5000 російських боєприпасів — у найближчі два тижні очікують підмогу з США, Європи та Канади.

Фахівці з Держслужби надзвичайних ситуацій, ЗСУ та Нацполіції не справляються з обсягами боєприпасів, які треба розміновувати щодня, повідомив в телеефірі міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

"За загальним правилом, фактично, один день бойових дій дорівнює 30 дням розмінування того місця, яке треба розміновувати. Сьогодні всі сили Державної служби з надзвичайних ситуацій, усі сили Збройних сил і поліції, вибухотехніки там також присутні, залучені для того, щоб максимально швидко розмінувати території. Але відверто скажу, що обсяги обстрілів, обсяги предметів, які вилучаються, вони настільки великі, що тих зусиль, які ми об'єднали, недостатньо", — сказав Монастирський.

За його даними, щодня піротехніки Держслужби з надзвичайних ситуацій вилучають понад 5000 вибухонебезпечних предметів.

"Це є дуже багато. Тому ми звернулися до світової спільноти, до європейців, до американців, канадців з тим, щоб вони допомогли зі своїми командами, приїхали також зі своєю технікою", — зазначив міністр внутрішніх справ.

За його словами, уряд вирішив вдвічі збільшити кількість піротехніків, для чого буде прийнята відповідна постанова ввечері 16 квітня: "До 400 додаткових піротехніків буде долучено до роботи".

"Крім того, ми розраховуємо на залучення міжнародних команд в найближчі два тижні зі Сполучених Штатів, Канади, Португалії, ряду європейських країн, які зі своєю технікою приїдуть і допоможуть сьогодні розміновувати будинки", — додав Монастирський.

На приїзд іноземних фахівців очікують у найближчі два тижні. Окрім мін, піротехніки знаходять залишки ракет та мінометних обстрілів.

"Не тільки ті міста, про які ми знаємо, про які ми з вами говоримо, а саме Київська, Чернігівська, Сумська, потребують розмінування або проходження мінерами. Наприклад, до нас звернулися аграрії, яким треба зараз сіяти. І вони також на полях знаходять вибухонебезпечні ракети. Це є і залишки ракет, і залишки мінометних обстрілів", — сказав міністр.

"Випадки є дійсно кричущими. Мінують і дверні ручки, і пральні машини. І, на жаль, навіть у дитячих ліжках, кімнатах знаходять. Таке роблять тільки справжні кати", — повідомив Монастирський.

Що відомо

  • 16 квітня під час розмінування російських касетних боєприпасів під Харковом підірвалися троє саперів, четверо отримали поранення.
На початок