У Черкасах почали облаштовувати дитсадки під житло для переселенців

У Черкасах почали облаштовувати дитсадки під житло для переселенців

У Черкасах почали облаштовувати дитсадки під житло для переселенців
. Суспільне: Черкаси

Три черкаських дитсадки, які не діють, у різних районах міста облаштують під постійне житло для переселенців. Про це Суспільному розповіла заступниця міського голови Анастасія Чубіна.

За словами Анастасії Чубіної, нині почали розчищати територію та прибирати будівлі дошкільних закладів. Для цього звернулися до працівників освіти Черкас, які гуртом долучилися до справи.

Освітяни прийшли з власними лопатами чи граблями, комусь інструмент видали на місці. Чоловіки працювали ручними пилами, дехто вправлявся бензиновими. У такому "мурашнику" кожен сам собі шукав роботу, сказав учитель захисту України двадцятої школи Станіслав Пилипенко.

"Ми знайшли роботу і займаємося. Тому що покликав мене обов’язок перед громадою, перед державою, перед совістю", – сказав педагог.

У Черкасах дитсадки облаштують під житло для переселенців
Суспільне: Черкаси

Виховательки 35-го садка та їхні помічниці працювали жіночим колективом, сказала завідувачка закладу Олена Бараненко. Вони збирали скло попід розбитими вікнами, загрібали торішнє листя.

"З розумінням, з ентузіазмом. Люди прийшли без примусу і хочуть зробити внесок в нашу спільну перемогу. І підтримати людей, які залишилися без житла", – прокоментувала Олена Бараненко.

У Черкасах дитсадки облаштують під житло для переселенців
Суспільне: Черкаси

Помічниця вихователя Ірина Агаріна вважає, що не варто сумніватися в жіночій силі.

"Ми можемо і підгребти, і загребти, і попиляти, ми можемо все", – пояснила вона. Гуртом можна і море загасити", сказала техпрацівниця 34-школи Ольга Костенко. За її словами, байдужі допомагати не прийшли б.

"З такою кількістю людей можна за день все очистити. Аби машини, то можна й за день", – сказала жінка.

Запрошувати на допомогу всіх було не виправдано, сказав заступник директора 19 школи Валентин Субота. За його словами, людей більше, ніж роботи.

"Треба було б по три – чотири школи, і кожному дати якусь ділянку, тому що базар вийшов, і люди не знають, що робити. І немає вже де стати, але зібралися, то будемо працювати. Це наша Україна, ми одне одному на допомогу, попросили, ми відразу прийшли, відгукнулись", – прокоментував Валентин Субота.

У Черкасах дитсадки облаштують під житло для переселенців
Суспільне: Черкаси

По 5-7 працівників від усіх закладів дошкільної та шкільної освіти міста, а ще працівники спортивних шкіл та бібліотек, загалом сьогодні одночасно прибирають близько 300 людей, говорить директор департаменту освіти Черкас Богдан Бєлов.

"Чим більше людей, тим швидше зробимо роботу, якби тут було десятеро, то вони цю роботу робили б протягом місяця і невідомо чи встигли б зробити. А так, кожен взяв собі по ділянці та дуже гарно й оперативно працюють".

Після розчищення території, приміщення протягом місяця-двох відремонтують, розповіла заступниця міського голови Черкас Анастасія Чубіна.

"Міська влада займатиметься, зараз прораховуємо, аби мінімальними коштами, тому що є проблема з наповненням бюджету, наразі мінімальними коштами, будемо долучати волонтерів, підприємців і усіх охочих і все-таки приводити його до якогось належного стану".

Відремонтують три таких недіючих садочки в різних районах Черкас. У ці приміщення на постійне місце проживання поселять пів сотні евакуйованих людей.

Що відомо

  • Станом на 15 квітня у Черкаській області на постійне місце проживання залишилися понад 70 тисяч вимушених переселенців. Про це Суспільному повідомив керівник Черкаської ОВА Ігор Табурець.
  • Із початку повномасштабної війни гуманітарний центр у Черкасах відвідали 10 тисяч вимушених переселенців, третина з них – діти, розповіла координаторка Людмила Дорошко.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок