Викид азотної кислоти на Луганщині: які наслідки отруєння та як надавати допомогу

Викид азотної кислоти на Луганщині: які наслідки отруєння та як надавати допомогу

Викид азотної кислоти на Луганщині: які наслідки отруєння та як надавати допомогу
. Луганська ВЦА

31 травня армія РФ завдала авіаудар по Сєвєродонецьку: влучили в цистерну з азотною кислотою на хімзаводі. Місцева влада закликає мешканців області не виходити з укриттів. Раніше, 5 квітня, у Рубіжному, що на Луганщині, збройні сили РФ влучили у цистерну з азотною кислотою. В результаті вибуху утворилася хмара бурого кольору. Про наслідки можливого отруєння азотною кислотою та першу допомогу Суспільному розповів радник союзу хіміків України Олексій Синиця.

За словами хіміка, хмара кислоти розсіюватиметься із відстанню.

"Сам "лисячий хвіст" видно, вітер його розносить, чим далі від місця, тим менш концентрований, менш помітно. Все залежить від напрямку вітру, вологості повітря, тоді оксиди азоту будуть концентруватись на краплях і ставати менш розповсюджені, з іншого боку контакт з такими реагентами має більш кислотні властивості. Якщо залишитись поза шляхом цього вітру — це найкраще. Якщо ні, сховатись вдома і закрити щільно всі вікна", — зазначив він.

Який вплив на навколишнє середовище

Експерт розповів, що наслідки для середовища буде можливо оцінити пізніше.

"Азотна кислота в хмарах або на тумані, це кислотні дощі. Бувають гірші варіанти кислотних дощів, хімічна промисловість вимагає поваги. Масштаб шкоди, як сильно рознесе, в когось можуть постраждати дахи, в когось плями на одязі", — зауважив Олексій Синиця.

Перша допомога при отруєнні викидами

За словами Синиці, пари кислоти становлять небезпеку для слизових оболонок.

"Ми говоримо про людей, які живуть на відстані від місця події. Азотна кислота розкладається в повітрі, відповідно цей бурий колір, який ми бачимо — окис азоту. Самі пари азотної кислоти небезпечні, вони викликають серйозне подразнення всіх слизових оболонок, очей, дихальних органів. Є короткотермінові наслідки, це опіки", — розказав фахівець.

Він додав, що довготермінові наслідки — варіанти пневмонії.

"Рекомендації Міністерства довкілля — це протигази, якщо ні, тоді мокрі пов'язки, але не на очі. Тільки з водою, а не з содою. Контролювати свій стан і звертатись за меддопомогою. Слово цистерна в термінології може означати — як залізничну цистерну, так і промислову ємність", — повідомив Синиця.

Викид азотної кислоти на Луганщині: які наслідки отруєння та як надавати допомогу
Ілюстрація: МОЗ України

За словами голови Луганської ВЦА Сергія Гайдая, російські військові стріляли по цистерні з азотною кислотою в Рубіжному навмисно, але тоді "вітер був милостивий для нас і хмар пішла на позицію російських військових. Це токсична речовина, це авіа удар, це навмисно робилось. Зона ураження сказати не можна, не розуміємо, яка кількість була азотної кислоти. Ми консультувались з хіміками, ця кислота буде зникати після першого дощу, він їх погасить. Зараз треба бути обережними".

Цього ж разу наразі невідомі деталі влучання і розповсюдження речовини.

За словами голови ОДА, азотна кислота небезпечна при вдиханні, ковтанні та при попаданні на шкіру та слизові оболонки, адже пари кислоти викликають подразливу дію на дихальні шляхи. Також він додав, що при слабких отруєннях з'являються ознаки бронхіту, легкого бронхіоліту, запаморочення, сонливість; при важких отруєннях — набряк легенів.

Гайдай наголосив, для захисту від парів і туману азотної кислоти треба користуватися протигазами та підготувати вологі маски для обличчя. Та проінформував, що при місцевій дії на очі азотна кислота викликає тяжке ураження з великим некрозом рогової оболонки та кон'юнктиви, що призводить до втрати зору.

"Перша допомога: при попаданні азотної кислоти в очі необхідно промити їх проточною водою протягом 10-30 хвилин. При попаданні на шкіру — уражену поверхню обмити водою, додаючи до неї питну соду, мило. При проковтуванні азотної кислоти показано промивання шлунка великою кількістю води. Слідкуємо за напрямом вітру", — йдеться в повідомленні Сергія Гайдая.

Війна. Усі останні новини
На початок