Трудові відносини в час війни: роз'яснення тернопільського спеціаліста

Трудові відносини в час війни: роз'яснення тернопільського спеціаліста

Трудові відносини в час війни: роз'яснення тернопільського спеціаліста
. Суспільне Тернопіль

Новий закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" адаптує відносини працедавців і працівників до сучасних умов. Право на працю та право на страйки, гарантоване Конституцією України, дещо обмежені. Про це розповів Суспільному виконуючий обов'язки начальника управління Держпраці в Тернопільській області Ігор Хаварівський.

За його словами, роботодавець зобов'язаний нараховувати і виплачувати зарплату.

"Але, якщо це неможливо зробити у зв'язку з новими обставинами в час бойових дій, то керівників фірм, підприємств і організацій за це карати не будуть. Коли підприємство налагодить виробництво, тоді буде зобов'язане виплатити заборговані кошти. У зв'язку з війною втрачається логістика, забезпечення сировиною, є проблема з кадрами. Тому, чимало питань щодо виплат будуть з'ясовувати після відміни в країні воєнного стану".

Трудові відносини в час війни: роз'яснення тернопільського спеціаліста
Виконуючий обов'язки начальника управління Держпраці в Тернопільській області Ігор Хаварівський. Суспільне Тернопіль

Згідно із новим Законом ввели таке поняття як "призупинення дії трудового договору". Це не означає припинення трудових відносин, каже чоловік.

"Це актуально для внутрішньо переміщених осіб, тих, хто на невизначений час виїхав за кордон, або ж підприємство на час війни суттєво скоротило потужність. Робоче місце за працівником зберігається. Відшкодування усіх виплат на час призупинення трудового договору покладається на країну агресора".

Чимало людей на сьогодні оформили простій. За словами Ігоря Хаварівського, це вигідніше, тому що працівнику виплачують не менше двох третин від зарплати.

"Людина в цей час за сумісництвом може підпрацьовувати в іншому місці. Роботодавець на місце людей, які виїхали, тимчасово може наймати інших. При цьому трудовий договір можна укласти в електронному варіанті чи навіть за усної домовленості. Всі процедури спрощені".

На час війни можна істотно змінювати умови праці, не повідомляючи працівника за два місяці, як це було у мирний час.

"Тобто, у зв'язку з новими обставинами можуть зменшити зарплату, але не нижче мінімальної – шести з половиною тисяч. Основна відпустка не повинна бути більшою за 24 дні. Кількість робочих годин за тиждень зі сорока дозволяють збільшити до шістдесяти. Можуть ввести шестиденний робочий тиждень. В кількості надурочних годин теж немає обмежень. Раніше ця цифра становила 120 годин. Відпустку за власний рахунок можна брати на необмежений термін. До війни можна було взяти лише на два тижні. Також, згідно із новим законом України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" жінкам дозволяють працювати на важких роботах, знімають обмеження на роботу в нічний час та дозволяють працювати неповнолітнім. Тобто, змін чимало", – повідомив Ігор Хаварівський у програмі "Сьогодні. Головне".

Життя в умовах воєнного стану засвідчило ефективність електронних трудових книжок. Паперова документація може бути знищена, а цифрові дані зберігаються.

Читати також

На початок