"Карантин посівній не завада", - волинський фермер

"Карантин посівній не завада", - волинський фермер

"Карантин посівній не завада", - волинський фермер
. UA.Волинь

На Волині розпочалася весняна посівна. Кореспонденти Суспільного побували у Ківерцівському районі, аби подивитися, як працюють у час карантину в полі.

У полях поблизу села Жорнище Ківерцівського району працює сільськогосподарська техніка. Нині тут готуються сіяти яру пшеницю, розповідає механізатор Олександр Сосницький. Він говорить: до крутих схилів тутешніх полів звик. Техніка, на якій працює, каже, у гарному стані.

Механізатор Олександр Сосницький: "Це вже новіший, має більшу сили, тягне краще. За день можна 50-55 гектарів засіяти."

Засіяти 60 гектарів поля планують за два дні, розповідає фермер Павло Давидюк. Цього року, каже, обробили дві тисячі 700 гектарів.

"Карантин посівній не завада", - волинський фермер
"Карантин посівній не завада", - волинський фермер. UA.Волинь

Фермер Павло Давидюк: "Сіємо пшеницю, озиму, яру і ячмінь ярий, ріпак, соя. Потребуємо дощу, тому що ґрунт швидко пересихає і прогноз погоди найближчими днями не показує дощу. На жаль, стикаємося з тим, що клімат змінюється і погодні умови для нас, аграріїв, погіршуються. Немає опадів, суховії. І така не притаманна для цього року зима, не було снігу. Вологозабезпечення слабеньке, тому десь мусимо пристосовуватися."

Павло Давидюк говорить: карантинні заходи на роботу в полі практично не впливає.

Фермер Павло Давидюк: "На підприємстві започатковані методи, щоб убезпечити працівників - маски, дезінфекції, таким чином працюємо. Особливих змін немає, будемо сподіватися не буде введено надзвичайного стану, бо можуть бути перебої з поставкою засобів захисту рослин і мінеральних добрив."

"Карантин посівній не завада", - волинський фермер
"Карантин посівній не завада", - волинський фермер. UA.Волинь

Зі слів начальника департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрія Горбенка в області почали сіяти яру пшеницю, горох. На черзі посів цукрових буряків.

Директор Департаменту агрогропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко: "На сьогодні передбачається посіяти в межах 10 тисяч цукрових буряків. У нас найбільше садиться картоплі, 70 тисяч. І уже населення частково ранню картоплю посадило і практично процес розпочався. Картоплі – 70 тисяч гектарів, овочева група займає 20, це в основному посів і посадку проводить населення. Озимі культури ввійшли нормально у весну, підживлення дасть їм старту, а зараз увага має бути підвищена до хвороб, тому що зима була тепла і треба бути уважним до різним шкідників, це вже справа агрономів, які повинні за цим пильнувати."

Юрій Горбенко каже: у зв'язку із карантином заборонили продаж насіння. Говорить: сподівається, що це питання вирішуватимуть на державному рівні найближчим часом.

На початок