Жителі громади на Черкащині допомагають українським військовим та переселенцям

Жителі громади на Черкащині допомагають українським військовим та переселенцям

Жителі громади на Черкащині допомагають українським військовим та переселенцям
. Суспільне: Черкаси

Жителі та підприємці Сагунівської громади збирають допомогу українським військовим. Несуть і тушковану рибу, і м’ясо, й овочі, консервацію та ліки, розповіла голова громади Ірина Бодяненко.

Окрім цього прихищають евакуйованих людей з міст понівечених війною.

Мама чотирьох дітей Альона із Сагунівки дала притулок у себе племінницю із Чернігова.

"Племінниця з Чернігівської області. Вона навчалася, тут у нас, в Черкасах. Але хотіла їхати додому. Доїхала до Києва і тут таке почалося, вернулась назад", - розповіла Альона.

Жителі Сагунівки допомагають переселенцям
Суспільне: Черкаси

Дівчина стала помічницею в догляді за меншими братами й сестрою. Зараз їх в хаті п’ятеро.

"Сестра Лєна, їй 18, брат Славік, йому десять, сестра Настя – один рочок і Тимур – ще й тижня нема", – розповіла чернігівка.

Чоловік жінки нині на війні. Допомагати родині взялася громада.

"Мені й харчування для дитини, й памперсами і суміш дали. Ядуже вдячна, бо я зараз одна — чоловік на війні, я не працюю, бо діти маленькі", – розповіла Альона.

Жителі Сагунівки допомагають переселенцям
Суспільне: Черкаси

За словами голови громади Ірини Бодяненко, по трьох селах Сагунівської громади розселили сімсот людей, які тікали від війни.

"Людей приїхало багато, багато до родичів, знайомих, до кумів. Деякі люди шукали хати, їм знаходили, де були вільні, домовлялись з господарями і їх туди заселяли. Вони в нас переважно реєструються", – пояснила Ірина Бодяненко.

Жителі Сагунівки допомагають переселенцям
Суспільне: Черкаси

Збирають в громаді продукти для українських військових, зауважила Ірина Бодяненко.

"Ми не робимо великі склади, тому що псується сільгосппродукція. У людей зберігається у підвалах, то там краще. Тому, коли треба зібрати машину, ми пишемо у фейсбуці й люди зносять. Є консервація, солені огірки, те що може стояти, не псується, то у нас в окремій кімнаті".

Місцеві підприємці привозять м’ясо та рибу, люди розбирають продукцію, готують вдома в автоклавах та приносять готову консервацію, продовжує Ірина Бодяненко.

"Оце все тушонки, які закатала наша громада. І які ми тепер віддаємо тим, де найбільше всього потребують. Тому що ті, хто в полях, ви ж розумієте, готувати немає коли. Для них це знахідка".

Принесене жителями приймають та запаковують місцеві волонтерки, працівниці центру культури та дозвілля.

Окрім продуктів, жителі сусідньої Топилівки плетуть маскувальні сітки. А жінки, які мають швейні машинки, власноруч шиють постільну білизну та пледи.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок