"Почнемо з житла": Ігор Терехов — про відбудову Харкова після обстрілів РФ

"Почнемо з житла": Ігор Терехов — про відбудову Харкова після обстрілів РФ

"Почнемо з житла": Ігор Терехов — про відбудову Харкова після обстрілів РФ
. Суспільне Харків

Відбудовувати житло для харків'ян, які залишилися без домівок через російські обстріли, будуть після завершення війни.

Про це 30 березня Суспільному сказав Харківський міський голова Ігор Терехов.

"Дуже серйозно розбита інфраструктура, ви бачите, що щодня у нас обстріли. І сьогодні також обстрілюють. Тому інфраструктура дуже сильно зруйнована. Близько 1500 будинків, навіть уже більше, це багатоповерхові будинки. Школи зруйновані — 59, дитячі садки — 63, поліклініки та лікарні — 15. Ви самі розумієте, наскільки глобальні руйнування. Тому після перемоги доведеться все відбудовувати. У першу чергу почнемо з житлового фонду", — сказав Терехов.

Читайте також: У Харкові зруйновано понад 1500 будівель — міськрада
"Почнемо з житла": Ігор Терехов — про відбудову Харкова після обстрілів РФ
Ігор Терехов на майдані Конституції у Харкові, 30 березня. Фото: Суспільне Харків

З 30 березня про пошкоджене або зруйноване житло внаслідок війни можна повідомити через сервіс "Дія".

"Це буде програма не тільки міська, але і президента України Володимира Зеленського, і тому ми сьогодні обговорюємо, я сьогодні зустрічався із міністром, можу сказати, що по всіх питаннях у нас є чітке розуміння, як ми будемо діяти, у який бік іти. І одразу після закінчення бойових дій, після нашої перемоги, ми будемо все відновлювати", — сказав Терехов.

За його словами, ймовірно, спочатку людей розселять у модульні містечка.

"Ми розуміємо, що потрібно робити будівлі, які швидко монтуються, щоб люди могли нормально у людських умовах жити. Модульні містечка зводитимуться в тому ж числі", — зазначив міський голова.

"Ті люди, які лишаються у небезпечних районах, ми частину вивезли, частині надаємо все необхідне, тому це питання у нас більш-менш вирішене. Я звертався до усіх мешканців, хтось захотів — покинув ті район, хтось лишився там — це право людей, я не можу їх змусити. Поліція працює на відмінно і доставляє туди продукти харчування, наші волонтери також", — додав мер.

За оцінкою Терехова, настрій у харків'ян — "бойовий".

"Усі об’єднані однією метою, прагнуть швидше перемогти і почати відновлювати місто. Щойно я спілкувався з харків’янами, вони кажуть: "Так, тяжко". А я кажу: "Буде ще важче". Вони відповідають: "Нам нічого не страшно, будемо разом все відновлювати". Люди дуже цінують Харків і дуже хочуть його відновити, і ми обов’язково це зробимо", — сказав Терехов.

Читайте також

Внаслідок вторгнення РФ на Харківщині загинули 19 дітей — прокуратура

На початок