Стало відомо, скільки ПЛР-тестів отримав Харківський лабцентр

Стало відомо, скільки ПЛР-тестів отримав Харківський лабцентр

Стало відомо, скільки ПЛР-тестів отримав Харківський лабцентр
.

53 тест-системи на коронавірус, кожна з яких розрахована на 96 досліджень, з китайського гуманітарного вантажу отримав Харківський обласний лабораторний центр.

Про це в ефірі "Теми дня" на UA: Харків розповіла головний державний санітарний лікар Харківщини Любов Махота.

"В нашій установі, в обласному харківському лабораторному центрі, не було до цього часу тест-систем. Вони тільки з'явилися учора-сьогодні, іде доставка гуманітарної допомоги, китайські тест-системи... Існує два види тестів: це швидкі, експрес-тести, якими користуються у ліжка хворого, і є тест-системи для лабораторії вірусологічної, яка проводить дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції. Саме оці тест-системи (ПЛР — ред.) завезені до нашої лабораторії", — сказала Махота.

"53 тест-системи. Одна тест-система розрахована на 96 досліджень. Це не означає, що на 96 осіб, оскільки на одну особу може бути витрачено декілька. В середньому, можливо, на 70 осіб можна розраховувати, орієнтовно. Можливо, менше, можливо, більше", — додала вона.

Стало відомо, скільки ПЛР-тестів отримав Харківський лабцентр
Любов Махота у "Темі дня".

Цієї кількості, за її оцінками, вистачить приблизно на три місяці.

"Здорові особи тести не здають, навіть ті, що мали контакт. Тести здають тільки ті особи, які уже мають клінічні прояви, плюс мали контакт з хворим на COVID-19 або ж повернулися з країни, неблагополучної з COVID", — сказала Махота.

Те, що вірус прийде і в Харківську область, "це 100%", зазначила головний державний санітарний лікар Харківщини. За її словами, основна задача медиків, епідеміологів нині — стримати стрімкий ріст одночасної захворюваності: "Щоб оцю криву розтягнути в часі. Щоб змогли справлятися лікувальні заклади".

Любов Махота також повідомила про результати сьогоднішньої селекторної наради за участі представників різних відомств і поліції.

"Було дано завдання на регіони: розглянути питання щодо підбору належних місць для розташування в разі великої кількості хворих — такі заклади, як Палац спорту, стадіони, з досвіду інших країн", — сказала Махота.

Що відомо

  • Ввечері 23 березня на Харківщину доставили тест-системи з Китаю
  • Кількість отриманих тестів з Китаю у Харківській ОДА не назвали, "щоб уникнути інтерпретацій". У Харкові не одна ПЛР-лабораторія, базові лікарні длі використання експрес-тестів — інфекційні.
  • Підозра на коронавірус у Харкові: лабцентр направив матеріали до Києва

Автор: Валерія Гецко

На початок