У черкаському фермерському господарстві сіють овочеві культури

У черкаському фермерському господарстві сіють овочеві культури

У черкаському фермерському господарстві сіють овочеві культури
. Суспільне Черкаси

Овочеві культури сіють в одному з черкаських фермерських господарств. Працювати почали ще взимку, аби отримати врожай, тож без овочів містяни 2022 року не залишаться. Переселенців та всіх, хто втратив роботу запрошують працювати, розповів Суспільному керівник господарства Руслан Величко.

Нині у фермерському господарстві сходить рання редиска, є паростки молодого буряка, капусти та цибулі.

Керівник Руслан Величко розповів, що роботи нині багато: все треба полити, доглянути та вчасно посадити.

У черкаському фермерському господарстві сіють овочеві культури
Керівник фермерського господарства Руслан Величко. Суспільне Черкаси

"У нас уже розпочалася посівна. Нині ми вносимо добрива, посіяли редиску, посіяли ранню моркву, плануємо посіви цибулі. Загалом господарство нараховує близько 50 гектарів – це все овочеві культури", – розповів Руслан Величко.

Керівник фермерського господарства показав новий метод саджання цибулі. З трьох насінин у кожній комірці вже піднялися паростки.

"Кожна буде висаджена окремо, вручну. Це дуже клопітка робота і дуже великий обсяг", – пояснив він.

У черкаському фермерському господарстві сіють овочеві культури
У господарстві також вирощують цибулю й традиційним способом. Суспільне Черкаси

Роботи в господарстві не бояться, бо розуміють, наскільки це важливо.

"Не зважаючи на війну, потрібно дуже багато вирощувати овочевих культур: помідори, огірки, цибулю, буряк, картоплю для населення. Не можна зупинятися, все треба вирощувати у великій кількості. Я хочу закликати й інших орендарів, щоб виходили, вирощували для нашої держави, для людей", – прокоментував Руслан Величко.

На полі трактор закривав вологу. Працівники налагоджували крапельний полив та клопоталися біля озимої цибулі.

"Ми її прополюємо, прибираємо бур’янець, заполюємо тріщинки, щоб вона росла", – розповіла бригадирка Альона.

У черкаському фермерському господарстві сіють овочеві культури
Бригадирка Альона. Суспільне Черкаси

За словами Руслана Величка, частину врожаю з фермерських полів купують містяни в супермаркетах та магазинах. Багато продукції передали до областей України, які зазнали найбільших втрат у результаті війни,розповіла волонтерка Ганна Ніколаєнко.

У черкаському фермерському господарстві сіють овочеві культури
Волонтерка Ганна Ніколаєнко. Суспільне Черкаси

"Ми не опускаємо руки, ми займаємося своєю роботою, якою і займалися – на землі. І будемо вирощувати ці врожаї, і будемо старатися забезпечувати всіх: старих, малих і малозабезпечених", – прокоментувала волонтерка Ганна Ніколаєнко.

За словами пані Ганни, вже за тиждень на землі роботи стане ще більше, тож потрібні будуть руки. У фермерському господарстві обіцяють офіційне працевлаштування. Запрошують і переселенців, або ж тих, хто через війну втратив роботу.

"Треба, щоб люди підтримували, не сиділи у своїх домівках, у хатах, а виходили і пропонували свою допомогу, бо якщо ми не виконаємо цю роботу, може бути і голод", – пояснила волонтерка Ганна Ніколаєнко.

З першого квітня посівна кампанія набере найбільших обертів на Черкащині. Фермерам обіцяють всіляко сприяти, розповів начальник обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

У черкаському фермерському господарстві сіють овочеві культури
Начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець. Суспільне Черкаси

"Керівництвом області здійснені всі заходи, передбачені відповідними програмами щодо підготовки посівної і надання максимального сприяння сільськогосподарським виробникам, починаючи з посівних матеріалів, мінеральних добрив, дизельного пального й інших матеріально-технічних засобів для того, щоб посівна відбулася вчасно", – прокоментував Ігор Табурець.

За словами міністра агрополітики Романа Лещенка, в Україні є запаси насіння, аби вчасно розпочати посівну в тих районах, де це можливо.

"Де буде можливість, ми будемо сіяти. Ми посіяли рекордну кількість озимих культур. Ми посіяли величезну кількість озимого ріпаку", – розповів Роман Лещенко.

Міністр сказав, що мають намір зробити кооперацію всередині окупованих територій, де аграрії допомагатимуть одне одному насінням чи дизельним пальним, або надаватимуть ще якусь допомогу.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок