Стріляли по мирних і своїх: силовики допитали полоненого навідника з РФ

Стріляли по мирних і своїх: силовики допитали полоненого навідника з РФ

Стріляли по мирних і своїх: силовики допитали полоненого навідника з РФ
. УСБУ в Харківській області

18-річний помічник навідника систем протиповітряної оборони армії РФ Валерій Васильєв розповів на допиті СБУ, як отримав наказ стріляти по цивільних біля Харкова.

Відео допиту 18-річного Валерія Васильєва оприлюднило Управління Служби безпеки в Харківський області.

За словами затриманого, він разом з лейтенантом намагався врятувати цивільних біля Харкова, коли вони хотіли виїхати з тимчасово окупованої російськими військами території.

"Замполіт дав команду стріляти по мирних мешканцях. А згодом і по Васильєву з офіцером, які намагалися сховати людей", — йдеться у повідомленні СБУ.

Далі — пряма мова полоненого російського військового:

  • Посада в мене – навідник помічник. 24-го (лютого — ред.) нам сказали, що ми їдемо на навчання у Бєлгород. Нам все видали: боєприпаси, автомати. Ми поїхали, рушили колонами. Згодом вже зрозуміли, що кордон перетнули — Україна.
  • Приїхали вже у Харків, замполіт віддав наказ перекривати дороги. Водії почали перекривати дороги. Усі перекрили. Цивільні почали виходити, бунтувати, щоб проїхати. Замполіт сказав: "Усі назад". А потім вони не відходили — він сказав стріляти. Там наші відкривали вогонь. Російської Федерації, військові. По ваших, цивільних. Потім вони назад почали відходити.
  • Ми з лейтенантом Леваньковим лежали у 10-15 метрах. Там вже цивільних ваших з машин витягували, відводили до себе, відводили, де ми були. В укриття за блоками. Замполіт це побачив і сказав вогонь відкривати — по нас вогонь відкрили. Наші. Свої ж, Російської Федерації.

За даними СБУ, Васильєв отримав поранення і згодом потрапив до лікарні, де українські медики надали йому допомогу. Лейтенант Леваньков загинув від стрільби своєї армії. Нині свідчення полоненого росіянина перевіряють слідчі СБУ Харківщини.

Читайте також

У Харкові затримали одного з двох пілотів збитого російського винищувача

На початок