У Тернополі для переселенців проводять майстеркласи з вишивки

У Тернополі для переселенців проводять майстеркласи з вишивки

У Тернополі для переселенців проводять майстеркласи з вишивки
. Вікторія Кривоніс

Майстрині Школи борщівської народної сорочки провели для переселенців перший безкоштовний майстерклас із вишивки. Про це повідомила голова цієї громадської організації Вікторія Кривоніс.

За її словами, майстерклас відбувся у Тернопільській школі народних ремесел.

Майстерклас з вишивки
Майстерклас з вишивки. Вікторія Кривоніс

“З початком війни майстрині нашої Школи борщівської народної сорочки не могли взятися за вишивання. Але, згодом почали долучатися до плетіння маскувальних сіток і зрозуміли, наскільки дрібна моторика допомагає наче переключитися і відпочити від негативу. Тоді наші майстрині знову почали вишивати. А навчати вишивці переселенців – це була ідея голови громадської організації “Не святі горшки ліплять” Уляни Джигринюк. Вона щодня у школі народних ремесел влаштовує цікаві майстеркласи і запропонувала долучитися й нам. Ми охоче погодилися і обрали суботу для традиційних майстеркласів з вишивки”, – розповідає Вікторія Кривоніс.

Майстерклас з вишивки
Майстерклас з вишивки. Вікторія Кривоніс

Голова Школи борщівської народної сорочки каже, що на перший майстерклас прийшли четверо жінок, які приїхали з областей, де тривають бойові дії. Майстрині їм показали борщівські сорочки та продемонстрували, як їх вишивати. Вікторія Кривоніс розповіла жінкам про крій цих сорочок.

Борщівська вишита сорочка
Борщівська вишита сорочка. Вікторія Кривоніс

“Наші майстрині радо взялися за цю добру справу і принесли власні нитки і тканину. Також я взяла ті матеріали, що залишилися у мене з майстеркласів, які я проводила у попередні роки для дітей з окупованих Донеччини і Луганщини. Деякі майстрині принесли готові вишиті частини сорочок і показали, як виглядатиме виріб, якщо ці частини з’єднати. Наших учасниць зацікавив шов “колодочки”, який використовують для борщівської сорочки-мальованки. Переселенки захотіли навчитися робити такий шов. Це ми і будемо практикувати на наступних зустрічах”, – каже жінка.

Борщівська вишита сорочка
Борщівська вишита сорочка. Вікторія Кривоніс

Вікторія Кривоніс розповідає, що до неї уже телефонували люди з Львівщини і пропонували надати матеріали для цих майстеркласів.

Матеріали та інструменти для вишивання
Матеріали та інструменти для вишивання. Вікторія Кривоніс

“Це дуже приємно, що жителі західних областей настільки щиро об’єднуються, аби якось долучитися до проведення цих навчань з вишивки. Ми дуже хочемо морально допомогти людям, які через війну втратили власний дім. Пригадую, як мені було не просто переїхати з рідної оселі в інше житло, а тут – люди зовсім залишилися без своїх домівок і це дуже важко пережити. Ми з майстринями будемо і далі намагатися додати цим людям більше позитиву, відволіктися від війни, допомогти їм навчитися чогось нового, можливо хтось із них таки вишиє сорочку. Атмосфера на наших майстеркласах – чудова, жінкам цікаво, панує гармонія. До нас у “помічники” навіть приходить кіт, який живе на території школи народних ремесел, і вмощується на руки майстринь, коли вони вишивають. Сподіваємося, що жінки-переселенки з нами добре проводять час”, – зауважує Вікторія Кривоніс.

Майстерклас з вишивки
Майстерклас з вишивки. Вікторія Кривоніс

За словами жінки, усі охочі люди, які приїхали з областей, де тривають обстріли, можуть долучатися до майстеркласів з вишивки щосуботи з 10 до 14 години.

Борщівська вишита сорочка
Борщівська вишита сорочка. Вікторія Кривоніс

Ініціаторка занять Уляна Джигринюк каже, що у школі народних ремесел багато цікавих майстер-класів проводять і у будні. До них також можуть долучатися місцеві жителі – діти і дорослі, які хочуть відволіктися від теми війни.

“З 11 до 16 години у школі відбуваються майстеркласи з ліплення, плетіння з рогози, гончарства, малювання та малювання на склі, виготовлення ляльки-мотанки і народної іграшки. Заняття відбуваються кожних півтори години. До нас приходять діти, які протягом дня відвідують навіть кілька майстеркласів. Ми дуже раді, що Тернопільська школа народних ремесел надала приміщення для цих занять. Запрошуємо бажаючих, адже розуміємо, що усі зараз потребують арт-терапії”, – каже Уляна Джигринюк.

Читайте також

На початок