Настоятелі церков Луцька порушували карантинний режим

Настоятелі церков Луцька порушували карантинний режим

Настоятелі церков Луцька порушували карантинний режим
. UA.Волинь

10 адмінпротоколів склали протягом 22 березня, неділі, на настоятелів церков Луцька. Ті, зі слів речниці патрульної поліції області, порушували карантинний режим. Ольга Бузулук каже, відповідно до рішення сесії Луцької міськради, церкви повинні бути зачинені на період карантину, як і решта об’єктів загального користування, мають бути зачиненими.

Настоятель Петропавлівського кафедрального собору отець Павло показує інформаційний плакат про профілактику коронавірусу, який, каже, розмістив поблизу входу у костел. З храму забрали свячену воду, говорить він. Храм працює згідно сталого розкладу.

Отець Павло Хом’як, настоятель Кафедрального собору святих апостолів Петра і Павла: "Але існують кількісні обмеження – разом зі священиком 10 чоловік. Як що приходять 12 чоловік, то 2-3 ми забираємо в приватну каплицю, де священик для них звершує богослужіння. І цьому часі ми звершуємо таїнство сповіді, чи причастя. Зараз до подружжя готуються 2 пари, які в дистанційній формі проходять курси, тому що мусять пройти ці курси. Заплановане весілля на травень, але як що буде продовжено карантин, то відкладемо на пізніше, аби не створювати загрози для наших вірних.

На дверях собору Покрови Пресвятої Богородиці у Луцьку табличка «КАРАНТИН». Як розповів журналістам Суспільного прес-секретар Волинської єпархії протоієрей Віктор Аніпко - в храмі можуть перебувати до 10 осіб. Інші слухають службу на подвір’і.

Луцька церква
Луцька церква. UA.Волинь

Це Святотроїцькій собор у центрі міста. Двері його відчинені. В храмі не більше п’яти люднй. На підлозі - розмітка для дотримання дистанції. Кілька разів на день роблять вологе прибирання, дезінфекцію, розповів телефоном протоієрей Віталій Собко.

Протоієрей Віталій Собко, прес-секретар Волинської єпархії ПЦУ: "Як показала минула неділя, кількість людей значно зменшилася. Люди приходять у масках. Під час богослужіння ми нагадуємо, як людям треба поводитися, щоб це було безпечно для них. Змінено форму причастя. Щоб людина не з ложечки приймала причастя, а самостійно взяла в руки причастя. Храм дезінфікується, регулярно провітрюється, дезінфікуються хрести, ікони, інші святині. Є написи внизу на іконах, про те що не потрібно цілувати святині".

Речниця патрульних Волині Ольга Бузулук, сказала, що покарання за порушення карантинного режиму у місцях загального користування передбачає штраф у розмірі від 17 до 32 тисяч гривень.

Ольга Бузулук, речниця Патрульної поліції Волині: "На всі виклики реагували оперативно, проводили профілактичні бесіди, говорили про те, що неприпустимо перебувати в місцях масового скупчення людей у період карантину і складали адмінпротоколи на настоятелів, адже церкви також мають бути зачинені, як усі інші суб’єкти господарювання".

Чи штрафувати за порушення карантину настоятелів церков – вирішуватиме суд, розповіла речниця.

На початок