РФ примусово веде захоплене рятувальне судно "Сапфір" в Севастополь

РФ примусово веде захоплене рятувальне судно "Сапфір" в Севастополь

РФ примусово веде захоплене рятувальне судно "Сапфір" в Севастополь
. Рятувальне судно "Сапфір", захоплене росіянами 26 лютого поблизу острова Зміїний. Фото: Думська

Захоплене на Одещині російськими військовими цивільне рятувальне судно "Сапфір" транспортують в порт окупованого Севастополя. Про це повідомили в пресслужбі Головного управління розвідки Міністерства оборони України з посиланням на капітана судна.

Капітан "Сапфіру" повідомив, що на борту перебувають "зелені чоловічки", які тримають екіпаж "під дулами". На судно прибув капітан росіян, який взяв на себе функції командування.

Такі дії, за даними Міністерства оборони, кваліфікуються виключно як піратство та пряме порушення норм Міжнародного морського права та Міжнародних конвенцій безпеки мореплавства.

"Я Одеський координаційно-рятувальний центр. Російські воєнні кораблі й позивні ..., Кас, Аргумент, Бульба – вами незаконно захоплено й утримується цивільне рятувальне судно “Сапфір”, яке знаходиться на території моря України в районі острова Зміїний. Ваші дії незаконні. Це проявлення слабкості й класифікується як піратське захоплення. Ви порушили всі норми морського права і ведення бойових дій на морі. Вимагаємо негайно звільнити рятувальне судно “Сапфір” і не заважати його руху до порту Одеса. Захоплення цивільного судна вкотре підтверджує, що у російських воєнних немає честі. Ви прикриваєтеся цивільними. Це чергова ганебна сторінка вашого воєнно-морського флоту. Вам не змити цю ганьбу ніколи", – йдеться у повідомленні координаційно-рятувального центру до російських військових.

Що відомо

  • 26 лютого російські військові кораблі захопили цивільне рятувальне судно "Сапфір". Це сталось під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний. Росіяни також взяли в заручники священника ПЦУ, який намагався забрати тіла загиблих на Зміїному
  • 28 лютого Одеська єпархія ПЦУ почала переговори щодо звільнення екіпажу судна.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок