"Мовчати – це злочин проти совісті": на Рівненщині громада перейшла з МП у ПЦУ

"Мовчати – це злочин проти совісті": на Рівненщині громада перейшла з МП у ПЦУ

"Мовчати – це злочин проти совісті": на Рівненщині громада перейшла з МП у ПЦУ
. Фото Facebook / Рівненська єпархія Православної Церкви України

У селі Борщівка Малолюбашанської громади на Рівненщині релігійна громада разом із настоятелем вирішила перейти до Православної Церкви України. Це перший випадок від початку нападу Росії на Україну. Речник єпархії ПЦУ Василь Рудницький розповів Суспільному, як юридично та духовно оформити такий перехід та чи є подібні звернення від інших громад.

Як це було

У суботу, п'ятого березня, у Свято-Михайлівському храмі села Борщівка відбулося спільне богослужіння священнослужителів Рівненської єпархії та місцевого священника.

"З початку воєнних дій парафія разом з настоятелем прийняли рішення покинути московський патріархат та перейти в ПЦУ. Вони звернулися до єпархії. Священник запропонував провести спільне богослужіння з нашим священником. Таким чином п'ятого березня відбулося Євхаристійне єднання", – розповів речник єпархії ПЦУ протоієрей Василь Рудницький.

На Рівненщині одна з громад УПЦ покинула московський патріархат та перейшла в ПЦУ
Фото: Facebook / Рівненська єпархія Православної Церкви України

Громада за перехід проголосувала одноголосно, – розповів протоієрей ПЦУ Валерій Палаєвський телеканалу "ITV".

Він зазначив: "Ми бачимо, як російський окупант переступив межу нашої держави і, на превеликий жаль, сіє смерть, сльози матерів та сльози дітей. Ми перейшли з цілою громадою єдиноголосно, єдинодушно в Православну Церкву України, оскільки просто мовчати – це злочин проти совісті. Треба усвідомлювати, де ми живемо та чий хліб споживаємо".

У понеділок, сьомого березня, громада зібрала збори та одноголосно підтримала рішення про перехід до ПЦУ, склала протоколи, щоб оформити перехід юридично, – каже Василь Рудницький.

"Люди все розуміють, ми нікого не змушуємо переходити, не закликаємо людей до ворожнечі чи захоплення храмів. Якщо парафії звертатимуться до нас – наші двері завжди відкриті", – додав речник єпархії.

Чи є інші звернення про намір переходити до ПЦУ

"Офіційних звернень поки немає. Є ті, хто запитує, як це правильно зробити та юридично оформити, втім явних переходів поки немає", – каже Василь Рудницький.

Як релігійній громаді змінити конфесію

Згідно з законом України "Про свободу совісті та релігійні організації", релігійна громада, яка вирішила змінити конфесію, проводить збори та голосує. Якщо 2/3 голосів підтримає перехід, вони оформлюють певні протоколи, завіряють їх і таким чином вони юридично переходять до ПЦУ, – додає Василь Рудницький.

"Якщо священник має намір перейти, як у випадку в селі Борщівка, він запрошує до Божественної Літургії спільно з нашими священниками. З духовної точки зору це єднання між двома церквами. Ми офіційно визнаємо московський патріархат як помісну православну церкву, люди не винні в тому, що вона зараз так вчиняє. Коли ми з ними служимо, ми таким чином єднаємося з ними євхаристійно і з духовної точки зору це є певне визнання як їх, так і нас", – уточнив Суспільному речник ПЦУ Василь Рудницький.

Зазначимо, що 1 березня єпархіальна рада рівненської УПЦ (МП) засудила агресію Росії проти України та постановила припинити поминання патріарха Кіріла.

Що відомо

  • Станом на початок 2022 року, як повідомляли Суспільному в ОДА, на Рівненщині було 254 релігійних громади Православної Церкви України, із них 51 — це колишні парафії московського патріархату, які змінили юрисдикцію після отримання Томосу про автокефалію.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок