Україна закрила доступ до своїх внутрішніх річок кораблям під російським прапором

Україна закрила доступ до своїх внутрішніх річок кораблям під російським прапором

Україна закрила доступ до своїх внутрішніх річок кораблям під російським прапором
. Фото: УНІАН

З 1 січня 2022 року набув чинності закон "Про внутрішній водний транспорт", який був прийнятий на початку грудня 2020 року. Відтепер кораблям під російськими прапорами або з російськими власниками забороняється заходити у внутрішні водні шляхи України.

Про це йдеться в тексті закону, опублікованому на сайті Верховної ради.

"Забороняється захід на внутрішні водні шляхи України: суднам, що плавають під прапором держави-агресора; суднам, що належать громадянам держави-агресора або суб’єктам господарювання, які зареєстровані на території держави-агресора, або фізичним та юридичним особам, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України "Про санкції"", – сказано в законі.

Раніше експерти попереджали, що присутність російських суден у внутрішніх річках України становить потенційну загрозу диверсій в умовах російсько-українського збройного конфлікту. Наприклад, головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко на своїй сторінці у Facebook написав, що на такий закон чекали вже давно.

"Наші кореспонденти з багатьох міст на Дніпрі обурювалися самим фактом демонстрації прапору РФ на річках України. А ми казали багато років, про ризик диверсій на шлюзах та в річкових портах від Херсону та Запоріжжя до Києва", – написав Клименко.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок