Які українські міста витратили найбільше бюджетних коштів на новорічну ялинку — розповідає експертка

Які українські міста витратили найбільше бюджетних коштів на новорічну ялинку — розповідає експертка

Ексклюзивно
Які українські міста витратили найбільше бюджетних коштів на новорічну ялинку — розповідає експертка
. Фото: Pexels

На центральних площах більшості українських міст вже засяяли вогнями новорічні ялинки і відкрилися локації, куди українці можуть прийти, аби відчути святкову атмосферу. Українське радіо вирішило дізнатися в Руху “Чесно”, у скільки місцевим бюджетам обійшлося святкування та де стоїть найдорожча ялинка країни. Про все це в ефірі програми “Сьогодні.Зранку” розповіла головна редакторка сайту Руху “Чесно” Ірина Федорів.

Найдорожча ялинка

“За словами Ірини Федорів, Рух “Чесно” надіслав запити до міських рад обласних центрів, аби зрозуміти, скільки коштів з бюджету вони витратили на облаштування місць для новорічного святкування.

“На першому місці опинилася Одещина: там на підготовку до свят витратили 12,7 млн гривень. На другому — Запоріжжя, на третьому місці Вінниця — 7 млн гривень. Але якщо перерахувати вартість на кожного мешканця, то у Вінниці буде найдорожча ялинка — кожен вінничанин заплатив за неї 18 гривень зі своїх податків”, — розповіла Ірина Федорів.

“Якщо ж рахувати новорічні витрати на окремого мешканця, то після Вінниці на другому місці для платників податків найдорожчою виявилася ялинка в Запоріжжі, а на третьому — в Ужгороді”, — додала Федорів.

Скільки витратили на ялинку у Києві

Редакторка додала, що за витратами на різдвяні та новорічні свята з бюджету в першу трійку не потрапив Київ, хоча, вочевидь, столична ялинка дуже дорога.

“В Києві з бюджету витратили лише 5,2 млн гривень. Так вийшло, що вона обійшлася бюджету дешевше, ніж в інших містах, тому що понад 25 млн гривень становила спонсорська допомога”, — пояснила Федорів.

За її словами, це правильна тактика, адже біля ялинки — багато платних локацій, і бізнес долучається до організації святкування, зменшуючи навантаження на бюджет.

Найдешевша ялинка

Для платників податків, за словами представниці Руху “Чесно”, “дешевими” ялинками, натомість, виявилися ялинки у Львові, на Тернопільщині, на Івано-Франківщині.

“У Львові одному платнику податків ялинка обійшлася в 30 копійок, на Тернопільщині — у 86 копійок, а на Івано-Франківщині —1,70 грн”, — пояснила Федорів.

Разом з тим, не всі міста надали дані щодо своїх витрат на зимові свята.

“Так, нам не відповіли міські ради Дніпра, Хмельницького та Миколаєва”, — зазначила редакторка.

Скільки міста витрачали на ялинки у попередні роки

За словами Ірини Федорів, Рух “Чесно” не вперше аналізує витрати місцевої влади на святкування Різдва і Нового року.

“Вже другий рік ми слідкуємо, скільки витрачають на святкування. Ми хочемо зрозуміти, чи міста економлять свій бюджет, адже зараз пандемія, і кошти мають йти і на медицину, і на підтримку освіти”, — сказала Федорів.

За її словами, минулого року найдорожча ялинка була в Бучі, але цього року місцева влада інформації не надала.

“Тобто міська рада свідомо приховує те, скільки вони витратили, з огляду на те, що минулого року вся Україна гриміла, що на одного мешканця Бучі припало майже 110 гривень витрат на святкування”, — сказала Федорів.

За її словами, менші міста хочуть дотягнутися до обласних центрів, але за кількістю мешканців та сумою податків, якою вони можуть розпоряджатися, не дотягують. Відповідно ялинки виходять дуже дорогі, підсумувала Ірина Федорів.

Читайте також

У Львові встановили інтерактивну музичну ялинку

У Києві створили новорічну ялинку з понад 300 автомобілів

"Щоб не "швендяли" автомобілі". Міський голова доручив перекрити пішохідну зону у центрі Франківська

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

На початок