Площу Мелітополя планують розширити на понад 1700 гектарів

Площу Мелітополя планують розширити на понад 1700 гектарів

Площу Мелітополя планують розширити на понад 1700 гектарів
. Фото: Суспільне

Цьогоріч за ініціативи міської влади Мелітополя був розроблений проєкт щодо встановлення нових меж міста. Питання розширення меж Мелітополя розглянули під час позачергової сесії депутати Запорізької обласної ради та підтримали цей проєкт рішення. Тепер його мають розглянути у Верховній раді.

Про це Суспільному повідомила заступника Мелітопольського міського голови Оксана Матвіїшина

Цим документом передбачено, що площа міста збільшиться майже на 1 793 гектари й складе 6 039 гектарів. Необхідність прийняття такого рішення виникла, за словами чиновниці тому, що досі немає чіткого визначення меж міста:

"Ця проблема створена декілька десятиліть тому. Мешканці певних вулиць не мали можливості оформити свої земельні ділянки та свої житлові будинки фактично вони за документами опинилися за межами міста".

Як зазначила Оксана Матвіїшина, останній раз межі Мелітополя затверджувалися в 1965 році. На той час площа міста Мелітополь становила 4 966 гектарів.

"Без будь-яких поважних причин в 90-х роках площа міста Мелітополь була змінена та зменшена на 729 гектарів і ці розбіжності тривалий час були причиною певних проблем при вирішенні нами земельних питань", — каже заступниця міського голови.

У 2017 році міською радою був затверджений новий генеральний план міста: "Це є наш основний документ, якого ми маємо дотримуватися у подальшому розвитку. Межі міста вже давно потребували актуалізацій та розширення для того, щоб ми могли забезпечувати подальший сталий розвиток своєї громади".

"У цьому році в дуже короткі строки був розроблений проєкт благоустрою щодо встановлення інових меж міста Мелітополь. Цим документом передбачено, що площа міста збільшиться майже на 1 793 гектари і складе 6 039 гектарів".
Оксана Матвіїшина

Розширення меж міста, додає заступниця міського голови, відбуватиметься за рахунок земель суміжних територіальних громад Мелітопольського району: "Це Семенівська громада 742 гектари, Новинська громада 315 гектарів, Констянтинівська громада 8 гектарів і збільшення на 729 гектарів за рахунок усунення розбіжностей між затвердженими межами міста у 1965 році та даними Державної статистичної звітності".

Також проєктом передбачено включити в межі міста садові товариства, які розташовані на території Семенівської та Новинської територіальних громад, та житловий фонд, який наразі за документами перебуває поза межами будь-якого населеного пункту.

Площу Мелітополя планують розширити на понад 1700 гектарів
Генеральний план Мелітополя. Фото: сайт Мелітопольської міської ради

"Це нам надасть змогу надалі вирішити багато земельних питань щодо оформлення права земельні ділянки для будівництва та обслуговування будинків, об'єктів нерухомого майна. Такого права дотепер були позбавлені мешканці багатьох вулиць, зокрема вулиці Незалежності, Свободи, Авіаторів", — наголошує чиновниця.

За її словами, встановлення меж також усуне певні розбіжності щодо компетенції різних органів й розпоряджання окремими землями: "Наприклад, землі державної власності, які ввійдуть до меж міста, перейдуть у власність територіальної громади. За винятком певних земель, які за законом не можуть бути передані. Це надасть можливість громаді надалі розпоряджатися цими землями у своїх інтересах та отримувати нові надходження до бюджету".

Наступним та завершальним етапом процедури розширення меж Мелітополя стане розгляд проєкту Верховною Радою України.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber

На початок