Відреставрували: до вінницького музею повернувся портрет Юзефа Потоцького

Відреставрували: до вінницького музею повернувся портрет Юзефа Потоцького

Відреставрували: до вінницького музею повернувся портрет Юзефа Потоцького
. Портрет Юзефа Потоцького у художньому музеї Вінниці. Фото: Руслана Ткачук, Суспільне Вінниця

Портрет Юзефа Потоцького заввишки понад два метри і завширшки понад півтора повернувся з реставрації до Вінницького обласного художнього музею. До Національного науково-дослідного реставраційного центру України картину доправили 5 років тому, каже завідувач науково-дослідного відділу Сергій Бартко.

Картина Ткачук
Суспільне Вінниця

Наразі це наймасштабніша робота із колекції Потоцьких, яка є в музеї. До фондів музею портрет потрапив із Немирова. Ймовірно, каже Бартко, це не оригінал, а копія. Потреба реставрувати картину, додає, виникла ще 2004 року, втім реалізувати її вдалося лише цьогоріч. Це єдина живописна робота, яку відреставрували у музеї за цей рік. Зробили це, каже, безкоштовно.

Картина Ткачук
Суспільне Вінниця

"Тут було велике ураження — опік самої фарби, і реставратори, які приїжджали сюди дивилися портрет казали нам, що вочевидь цей портрет висів поблизу такого осередку, який дає тепло. Це камін. Тут була зроблена дуже серйозна робота. Коли до реставраторів потрапила досить динамічно вони реставрували, хоча за часом це здається довго, але різні обстеження, дослідження, хімічні проби. Все дуже за сучасними підходами", — каже Сергій Бартко.

Наразі музейники визначаються з місцем розташування відреставрованого портрета і доповнюють опис експонату. Відвідувачам він стане доступний вже у наступному році.

За словами Сергія Бартка, художній музей за останні чотири роки відреставрував 64 роботи. Це, зокрема, і графіка, і кераміка, й скульптура. Наразі у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України 15 робіт із фонду музею. Коли вони повернуться з Києва у Вінницю, каже, не знає. Адже реставраційні роботи можуть тривати довго.

Читайте також

  • "Оборона Замостя. Легенда про лопату". У Вінниці презентували перший історичний мальопис
  • На Вінниччині сільську зупинку перетворили на музей старожитностей
На початок