Перша жінка-прем’єр Швеції подала у відставку за кілька годин після обрання на посаду

Перша жінка-прем’єр Швеції подала у відставку за кілька годин після обрання на посаду

Перша жінка-прем’єр Швеції подала у відставку за кілька годин після обрання на посаду
. Фото: AP

У Швеції у середу, 24 листопада, лідерка соціал-демократів Магдалена Андерссон була обрана прем'єр-міністром країни, ставши першою жінкою на цій посаді. Однак за кілька годин після обрання Андерссон подала у відставку через те, що її партнер за коаліцією вийшов зі складу уряду.

Як повідомляє SVT, на посаду прем’єра політикиню призначив шведський парламент.

Відтак Андерссон мала замінити на посаді лідера лівоцентристських соціал-демократів Стефана Лофвена, передає ВВС. Раніше 54-річна глава уряду обіймала посаду міністра фінансів.

Однак лише за кілька годин після призначення Андерссон подала у відставку, повідомляє видання. Причиною для цього рішення стало те, що партнер політикині за коаліцією заявив про вихід зі складу уряду, через що запропонований нею бюджет не був схвалений.

Натомість парламент проголосував за бюджет, запропонований опозицією, до складу якої входять праві сили, що виступають проти іммігрантів.

"Я сказала спікеру, що хочу піти у відставку", – невдовзі заявила Андерссон репортерам.

Вона додала, що сподівається знову спробувати стати прем'єр-міністром як лідер однопартійного уряду.

"Існує конституційна практика, згідно з якою коаліційний уряд має піти у відставку, коли йде одна партія. Я не хочу очолювати уряд, легітимність якого буде поставлена ​​під сумнів", – заявила соціал-демократка.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок