Португалія повідомила про дострокове закриття останньої вугільної електростанції

Португалія повідомила про дострокове закриття останньої вугільної електростанції

Португалія повідомила про дострокове закриття останньої вугільної електростанції
. newsbeezer.com

Португалія припинила роботу останньої вугільної електростанції, достроково відмовившись від використання вугілля при виробництві електроенергії.

Як повідомляє Reuters, ця подія відбулась за дев’ять років до запланованого припинення використання вугілля, яке мало статись у 2030 році.

Відтак Португалія стала четвертою серед країн Європейського Союзу, яка відмовилась від цього виду викопного палива. Раніше Бельгія, Австрія та Швеція також повідомили про відмову від вугілля в галузі електрогенерації.

При цьому екологічна група Zero заявила, що електростанція Пего у центральній Португалії, яка використовувала вугілля, була другим за величиною джерелом викидів вуглекислого газу в країні.

Читайте також: На саміті COP26 у Глазго підписали Кліматичний пакт. Про що домовилися

Водночас існують побоювання, що електростанція, керована приватною групою Tejo Energia, може бути переведена на спалювання деревних гранул.

"Зараз завдання полягає в тому, щоб комунальні підприємства не припустилися помилки, замінивши вугілля викопним газом або біомасою", – сказала Катрін Гутманн, директорка некомерційної організації Europe Beyond Coal.

Президент Zero Франсіско Феррейра також зауважив, що відмова від вугілля заради переходу на гірший вид палива не є виходом із ситуації.

"Натомість слід зосередити увагу на швидкому нарощуванні наших потужностей за відновлюваними джерелами енергії – вітровою та сонячною", – наголосив він.

Попри те, що 60%-70% електроенергії у Португалії надходять із відновлюваних джерел, країна, як і раніше, значною мірою покладається на імпорт викопного палива для задоволення загальних енергетичних потреб.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок