Газпром збирається зупинити транспорт газу до Молдови. У чому причина

Газпром збирається зупинити транспорт газу до Молдови. У чому причина

Газпром збирається зупинити транспорт газу до Молдови. У чому причина
. Фото: Газпром

Російський газовий монополіст "Газпром" заявив, що може зупинити постачання газу до Молдови через відсутність вчасної сплати за газ.

Про це повідомляє NewsMaker із посиланням на офіційного представника "Газпрому" Сергія Купріянова. Він зазначив, що надходження російського газу у країну може зупинитися вже за дві доби.

При цьому Купріянов пояснив, що раніше з "Молдовагазом" уклали контракт практично на умовах Кишинева, але із суттєвим і важливим пунктом щодо своєчасної стовідсоткової оплати поточних платежів у строк.

"Черговий термін поточних платежів – сьогодні, 22 листопада. Платежів немає. У зв'язку з цим сьогодні "Газпром" відповідно до контракту повідомив молдавську сторону, що за 48 годин постачання газу до Молдови буде зупинено. "Газпром" вкрай розчарований невиконанням Молдовою своїх контрактних зобов'язань", — заявив Купріянов в ефірі телеканалу "Росія 24".

За словами Купріянова, раніше Молдові пішли назустріч через її складне економічне та фінансове становище, зокрема, керуючись прагненням дати їй можливість сплатити боргові зобов'язання.

При цьому секретарка міністра інфраструктури Андрія Спину Аліна Мерлич заявила, що міністерство не отримувало повідомлень від "Газпрому". Як повідомили виданню у "Молдовагазі" компанія готується оголосити свою офіційну позицію із цього питання.

Що відомо

  • Раніше "Газпром" пропонував уряду Молдови надати знижку на газ в обмін на відмову від курсу на тіснішу політичну та економічну інтеграцію з ЄС.
  • 22 жовтня у Молдові оголосили режим надзвичайного стану через дефіцит газу. Прем'єр-міністр Молдови Наталя Гаврилица звернулася до голови українського уряду Дениса Шмигаля з проханням про допомогу у зв'язку із нестачею газу.
  • 23 жовтня російський "Газпром" пригрозив із 1 грудня повністю припинити постачання газу в Молдову, якщо вона не погасить борг за паливо і не погодить умови нового контракту.
  • 26 жовтня уряд Молдови уклав контракт із польською компанією PGNiG про пробну закупівлю газу обсягом мільйон кубометрів.
  • 27 жовтня Єврокомісія виділила Молдові допомогу у 60 мільйонів євро на подолання газової кризи.
  • 30 жовтня повідомлялось, що уряд Молдови та "Газпром" погодили договір на постачання газу на п'ять років.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок