Смертельні ДТП в Україні: Венедіктова назвала "чемпіонів" серед областей

Смертельні ДТП в Україні: Венедіктова назвала "чемпіонів" серед областей

Смертельні ДТП в Україні: Венедіктова назвала "чемпіонів" серед областей
. Суспільне Харків/Марина Верещака

За 10 місяців 2021 року в Україні зареєстрували майже 11 тисяч кримінальних проваджень за статтею 286 Кримінального кодексу України — порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту.

Про це на виїзному засіданні комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, що проходить у Харкові в режимі відеоконференції 22 листопада, повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

"З летальними наслідками — 1844, це за 10 місяців, ми прекрасно розуміємо, що на кінець року ця цифра буде більшою. Хто в нас "чемпіони" по областях, по країні? На першому місці залишається Дніпропетровська, причому і з ДТП із загиблими, і з ДТП із загиблими пішоходами. На другому місці — Львівська, на третьому — Харківська, і на четвертому Київська", — сказала Венедіктова.

"Чому стаються ці смерті? Чотири топ-причини, які нам називає конкретна статистика: на першому місці — перевищення безпечної швидкості (більше тисячі загиблих), на другому — порушення правил маневрування, на третьому — виїзд на смугу зустрічного руху і на четвертому — перехід пішоходів у невстановленому місці", — додала вона.

На її думку, цією інформацією мають керуватися народні депутати під час розгляду законопроєктів, пов'язаних з аваріями. Розмірковуючи над заходами запобігання ДТП, Венедіктова відзначила ефект від фігур, що імітують пішоходів на узбіччях, та освітленість переходів.

Прокурор Харківщини Олександр Фільчаков повідомив, що хоча кількість проваджень проти безпеки руху та експлуатації транспорту у регіоні у 2021 році зменшилася на 16%, кількість ДТП зі смертельними наслідками в регіоні збільшилася.

"Якщо в минулому році зі смертельними наслідками було скоєно 151 ДТП, то у поточному році вже 165", — сказав Фільчаков.

Що відомо

У Харкові — виїзне засідання комітету Верховної Ради: обговорюють аварійність на дорогах

На початок