У Чехії з наступного тижня — нові протиепідемічні обмеження

У Чехії з наступного тижня — нові протиепідемічні обмеження

Ексклюзивно
У Чехії з наступного тижня — нові протиепідемічні обмеження
. Прага, Чехія. Фото: Depositphotos

У Чехії з наступного тижня влада терміново вводить нові протиепідемічні обмеження. Про це в ефірі телеканалу UA:Перший розповів празький кореспондент Радіо Свобода Сергій Стеценко.

Нині Чехія б’є рекорди з нових випадків коронавірусу, повідомив журналіст. За його словами, цього тижня в країні зафіксували найвищий показник захворюваності за весь час пандемії — 22 тисячі нових випадків на день.

Нові обмеження, розповів Сергій Стеценко, стосуються скасування ПЛР- та антиген-тестів для відвідування публічних місць.

“З наступного тижня Чехія, по суті, вводить локдаун для невакцинованих людей”, — сказав Стеценко.

Відвідувати ресторани, перукарні, готелі, спортзали та інші сфери послуг можна буде лише за наявності двох довідок — сертифікату про вакцинацію чи довідки від лікаря про хворобу на COVID-19 протягом останніх 6 місяців, пояснив журналіст. Антигенні чи ПЛР-тести більше для цих цілей, як раніше, не прийматимуться.

Водночас, розповів Сергій Стеценко, із цим свобода пересування обмежуватися не буде. Як і раніше, можна буде подорожувати країною і виходити з дому за будь-якої потреби.

Локдаун не стосуватиметься дітей до 12 років і людей, яким щеплення протипоказане лікарями, уточнив Стеценко.

Чехія називає цю модель “Баварською”, розповів журналіст. Обмеження вводяться через стрімке розповсюдження вірусу, враховуючи, що більшість населення вже отримали вакцину.

“Ми вводимо ці заходи, адже нам потрібно якнайшвидше зупинити розповсюдження вірусу. Так, нам закидають, чому навіть із вакцинацією у нас так багато випадків? Якби не було щеплення — їх би було ще більше. І головне — вакциновані не забивають лікарні”, — сказав міністр охорони здоров'я Чехії Адам Войтех.

Як розповів кореспондент Радіо Свобода Сергій Стеценко, чехи по-різному реагують на ці обмеження. Не всі задоволені такими діями влади.

Зокрема, у середу, 17 листопада, в центрі Праги під час святкування Дня боротьби за свободу та демократію відбувся багатотисячний мітинг проти вакцинації. Біля 10 тисяч протестувальників вийшли на одну з центральних площ із критичними гаслами проти нових обмежень та вакцинації в цілому. Зокрема, мітингувальники говорили, що щеплення не захищає від коронавірусу, а новий локдаун обмежує права людей.

Нині в Чехії двома дозами вакцини щепилося вже майже 60 відсотків населення. В лікарнях із коронавірусом перебуває майже 4 з половиною тисячі людей, додав Сергій Стеценко.

Що відомо

  • За даними сайту worldometers, від початку пандемії у Чехії коронавірус виявили у понад 1,9 млн людей. Понад 1,7 млн хворих одужали, майже 32 тисячі — померли.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок