Профспілка закликала відкласти відсторонення освітян від роботи через відсутність СОVID-вакцинації

Профспілка закликала відкласти відсторонення освітян від роботи через відсутність СОVID-вакцинації

Профспілка закликала відкласти відсторонення освітян від роботи через відсутність СОVID-вакцинації
. УНІАН

Профспілка працівників освіти і науки України просить владу на місяць відтермінувати застосування механізму відсторонення від роботи працівників освіти через відсутність вакцинації проти COVID-19.

З відповідним закликом профспілка звернулася до Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров’я та Міністерство освіти і науки.

Центральний комітет профспілки заявив про складну ситуацію з відстороненням освітян від роботи відповідно до наказу МОЗ № 2153, яким затверджено перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти коронавірусу.

"Відсторонення від роботи вже з 8 листопада може спричинити непередбачувані ситуації, які призведуть до порушення вимог щодо створення необхідних умов для перебігу освітнього процесу, неможливості обслуговування котелень, харчоблоків, охорони будівель, унеможливлення заміни відсутніх педагогів тощо", — попередили в профспілці.

Читайте також: Як на роботі відсторонюватимуть працівників без щеплень. Відповідає Держпраці

Там нагадали, що відповідно до статті 32 Кодексу законів про працю, працівників мають попереджати про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці. У зв’язку з цим профспілка закликала терміново внести зміни до наказу МОЗ України № 2153 та до пункту 41-6 постанови уряду № 1236 щодо перенесення термінів їх реалізації не раніше 8 грудня.

Що відомо

  • 4 листопада міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив, що майже 835 тисяч вихователів садочків, вчителів шкіл, професійно-технічних училищ, коледжів, викладачів університетів та інших працівників закладів освіти отримали повний цикл щеплення від COVID-19.
  • 8 листопада набере чинності рішення про обов'язкову вакцинацію представників окремих професій — співробітників центральних органів влади, державних адміністрацій та освітян. Невакцинованих працівників у МОЗ обіцяють відсторонити від роботи.
  • Кабінет міністрів оприлюднив зміни до постанови "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19". Документ, зокрема, визначає дату, з якої в Україні розпочнуть відстороняти від роботи представників професій, що передбачають обов'язкову вакцинацію від COVID-19.
  • Перш ніж відсторонити невакцинованого від коронавірусу працівника від роботи, працедавець має письмово зафіксувати факт відмови працівника від щеплення. Про це розповів в.о. Голови Державної служби з питань праці Ігор Дегнера.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок