У Черкасах чотири школи мають 100% вакцинованих працівників

У Черкасах чотири школи мають 100% вакцинованих працівників

У Черкасах чотири школи мають 100% вакцинованих працівників
. Фото: Суспільне Черкаси

Чотири школи у Черкасах мають 100 відсотків вакцинованих працівників. Про це Суспільному розповів директор департаменту освіти та гуманітарної політики Богдан Бєлов.

Вчителька української мови та літератури Ольга Ус працює у 8 школі Черкас, розповіла, що рік тому важко перенесла коронавірус, тому як тільки з’явилась можливість вакцинуватися, — була серед перших.

"Мене ніхто не примушував щепитися, це моє свідоме рішення. Я працюю у школі, тож розумію, що маю захищати і себе, і дітей, тому що, якщо я не хворію, то й діти біля мене хворіти не будуть. Краще запобігти хворобі, ніж так тяжко нею хворіти".

вакциновані школи
Фото: Суспільне Черкаси

У цьому освітньому закладі вакциновані двома дозами усі викладачі та персонал. За словами директорки Тетяни Саєнко, їхні ковідні сертифікати зберігають у медпункті.

"Досягти 100-відсоткової імунізації було не складно, адже частина викладачів вже зробили щеплення весною. Ми ще у квітні почали вакцинальну компанію і третина колективу уже була вакцинована. Усі свідомі та відповідальні, вони розуміли, що для того, щоб прийти на 1 вересня на роботу, треба убезпечити дітей та колег від зараження".

Відстороняти когось від роботи з 8 листопада у цій школі не будуть, зазначила директорка.

вакциновані школи
Фото: Суспільне Черкаси

У 25 школі Черкас 93 відсотки вакцинованих. Щеплення не мають 4 особи із 73 працівників закладу.

"Всіх їх попередили, що 8 листопада вони будуть відсторонені від роботи. У наш час це дуже болюче питання, бо відсторонюють з позбавленням заробітної плати. Ми говорили про це багато, були наради, приватні бесіди", – розповіла директорка школи Ольга Кочмар.

Зі слів директорки, не мають щеплення одна вчителька та троє техпрацівників, оскільки бояться імунізуватися через можливі ускладнення після вакцини.

"Найчастіше техпрацівники – це люди старшого віку, які мають багато супутніх хвороб і хвилюються, щоб не було ніяких ускладнень після вакцинації".

вакциновані школи
Фото: Суспільне Черкаси

Одна працівниця, зі слів Ольги Кочмар, коли дізналася, що вакцинація буде обов’язковою, звільнилась із роботи, інші ж поки в роздумах.

Вчителька англійської мови Юлія Дмитренко розповіла, що місяць тому перехворіла на коронавірус.

"У мене природний імунітет на наступні пів року. З понеділка я отримаю сертифікат про одужання. Він буде діяти 90 днів. Далі ж планую брати відпустку, адже імунізуватися зараз не хочу – поки ще не довіряю цій вакцині".

Зі слів директора департаменту освіти та гуманітарної політики Богдана Бєлова, освітян відсторонятимуть від роботи згідно із наказом Міністерства охорони здоров’я. Виняток – два показники :

"Виключення становлять ті особи, які мають категоричні протипоказання до вакцинації, які документально підтверджені сімейним лікарем. Якщо людина перехворіла і має документальне підтвердження і високий рівень антитіл, тоді також вона допускається".

вакциновані школи
Фото: Суспільне Черкаси

Очільник департаменту додав, до кінця тижня освітяни мають можливість зробити хоча б першу дозу вакцини і працювати у звичному режимі:

"У нас є три школи, в яких рівень вакцинації менший ніж 90 %, але це 86 – 89 відсотків. Навіть якщо за цей тиждень ще вакцинуються люди, буде більше ніж 90 відтоків. Сподіваємось, що ті, хто не вакцинувався, мають протипокази і будуть допущені", – зазначив він.

Що відомо

  • Із 8 листопада будуть відсторонювати від роботи освітян і посадовців, які не мають щеплення проти СOVID-19. Заробітна плата в цей час їм не нараховуватиметься.
  • Всього в місті 35 освітніх закладів. У чотирьох школах сто відсотків працівників вакциновані, у трьох школах вакциновано менш ніж 90 % працівників.

Читайте також

На початок