Чим забруднене повітря в Черкасах – результати досліджень

Чим забруднене повітря в Черкасах – результати досліджень

За результатами досліджень, повітря у Черкасах забруднене формальдегідами та діоксидом азоту. Про це Суспільному повідомив начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Дослідження провели фахівці спеціалізованої атестованої лабораторії обласного гідрометеоцентру.

Із 26 жовтня по 1 листопада працівники лабораторії відібрали проби у місті.Результати показали перевищення концентрацій у повітрі формальдегіду та діоксиду азоту:

  • концентрація формальдегіду 5,0 – 5,5 рази перевищувала гранично допустиму норму за середньодобовим вмістом у на вулиці Гетьмана Сагайдачного у Дніпровському мікрорайоні.
  • 1 листопада о 7-й годині ранку максимальні концентрації формальдегіду перевищували максимально разову гранично-допустиму норму у 1,1 раза.
  • вміст діоксиду азоту був на рівні 1,1 – 1,3 ГДК с.д.

Решта контрольованих шкідливих домішок, таких як пил, діоксид сірки, оксид вуглецю, оксид азоту та аміак – не перевищували гранично допустимі норми.

"Погодні умови сприяли накопиченню забруднюючих речовин в атмосферному повітрі. До того ж до викидів промислових, теплопостачальних підприємств, автотранспорту нині додається масове спалювання листя і городніх решток на присадибних ділянках", –зазначив Віталій Постригань.

З його слів, якщо продукти спалювання накопичуються у повітрі, то при слабкому розсіюванні вони будуть осідати на різні поверхні.

Що відомо

  • Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько дев'яти кілограмів мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук.
  • Дим навіть від невеликого вогнища в умовах антициклону та штилю поширюється на значну територію району як горизонтально, так і вертикально.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

На початок