Суд в Амстердамі постановив повернути "скіфське золото" Україні. Як це було

Суд в Амстердамі постановив повернути "скіфське золото" Україні. Як це було

Доповнено
Суд в Амстердамі постановив повернути "скіфське золото" Україні. Як це було
. AP

26 жовтня Апеляційний суд Амстердама під час розгляду по суті справи про приналежність колекції так званого "скіфського золота" оголосив рішення. Він розпорядився передати предмети назад Україні.

Про це повідомляє пресслужба суду.

"Апеляційний суд Амстердама постановив, що Музей Алларда Пірсона (APM) має передати "Кримські скарби" українській державі. Його зобов'язання повернути музейні експонати до музеїв Криму закінчилися. Це остаточне рішення в апеляції, яка була подана на рішення Окружного суду Амстердама від 14 грудня 2016 року. Окружний суд також задовольнив позов Української Держави, але зробив це з інших підстав", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Україні належать предмети, що з колекції Херсонеса Таврійського, одного з чотирьох музеїв. Водночас апеляційному суду не вдалося з’ясувати, чи є Україна власником предметів у колекціях трьох інших музеїв.

"Проте не обов’язково встановлювати власність Української Держави чи Автономної Республіки Крим. Це не має відношення до рішення, яке просять прийняти Апеляційний суд, тобто кому передати об’єкти", — йдеться у поясненні.

Крім того, там додали, що попри те, що музейні експонати походять з Криму і в такій мірі "можуть вважатися частиною кримської культурної спадщини", вони є частиною культурної спадщини України, позаяк вона існує як незалежна держава з 1991 року.

"Музейні експонати належать громадськості і входить до Державного музейного фонду України. Апеляційний суд вважає, що культурний інтерес, який полягає у збереженні музейних експонатів, є суспільним інтересом Української Держави, який має велику вагу. Українська держава захистила цей інтерес, прийнявши у 1995 році закон "Про музеї та музейну справу", який передбачає охоронний режим. Навіть якщо музейні експонати продовжують існувати й залишаються непошкодженими, закон про музеї має на меті не допустити виходу подібних музейних експонатів зі сфери впливу Української Держави", — додали у суді.

Судовий розгляд

Рішення зачитали під час відкритого засідання нідерландською мовою. Згодом головуюча суддя дала скорочене роз'яснення англійською мовою. Засідання розпочалось об 11-й годині за місцевим часом.

Зокрема у головуюча суддя Пауліна Хофмеєр-Рюттен зазначила, що предмети "є частиною спадщини України після того, як вона стала незалежною у 1991 році".

Як зазначає BBC, це рішення може стати не останнім в епопеї "скіфського золота".

"Переможена сторона напевно оскаржить його в касаційній інстанції — Верховному суді Нідерландів. Російські ЗМІ припускали, що розгляд справи в цьому суді може затягнути процес ще приблизно на два роки. Однак, як відзначають співрозмовники ВВС, згідно з нормами голландського права судове рішення починає діяти після рішення апеляційного суду", — зазначає видання.

Тому теоретично можливий варіант, при якому "скіфське золото" залишить Амстердам вже впродовж найближчих місяців.

Водночас чотири кримські музеї — Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник "Херсонес Таврійський" – мають право звернутися до Верховного суду Гааги у Нідерландах, щоб оскаржити рішення Апеляційного суду в Амстердамі.

Реакція на рішення суду в Амстердамі

Президент Володимир Зеленський назвав рішення суду "довгоочікуваною перемогою".

"Довгоочікувана перемога України в суді Амстердама! "Скіфське золото" повернеться до України. Вдячний суду за справедливе рішення, а командам Мін'юсту, МЗС та Мінкульту за результат. Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо "скіфське золото", а потім і Крим", — зауважив Зеленський.

Читайте також: У Києві презентували виставку "Скіфське золото"

Водночас глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що рішення суду Україна домоглася справедливості.

"Скіфське золото повернеться додому — до України. Це велика перемога. Ми повернемо собі не просто музейні експонати, а частину нашого національного коду. Реліквії, які свідчать про тисячі років нашої історії. Я вітаю сьогоднішнє позитивне рішення Апеляційного суду Амстердама", — заявив міністр.

За його словами, дипломатична команда МЗС разом із колегами з Мін'юсту, Мінкульту та інформполітики роками працювали над досягненням цього результату.

"Ми перемогли та домоглися справедливості. Дійсно, міжнародне право не швидке, але невідворотне. Всі російські фейки, маніпуляції та спроби ввести суд в оману — зазнали краху. Сьогоднішнє рішення суду доводить, що довга та наполеглива командна робота досягає великих результатів", — додав Кулеба.

Водночас він переконаний, що Україна згодом поверне своїх людей і тимчасово окуповані території. Також міністр запевнив, що МЗС продовжує працювати у міжнародних судах, "аби Росія несла відповідальність за свої дії".

Що відомо

  • Скіфське золото — колекція експонатів із понад 2 тис. предметів, які використовувалися для оформлення виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря". Вона проходила з лютого по серпень 2014 року в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.
  • За домовленістю з музеями, які брали участь у виставці до окупації Криму коштовності у правовому полі повністю належали Україні. Всього об'єктом судового процесу є 565 музейних предметів, 2111 одиниць зберігання, які становлять загальну вартість 1 млн 438 тис. 625 євро. Укладеними контрактами з кримськими музеями та музеєм Алларда Пірсона визнавалось, що експонати є власністю держави України, а Міністерство закордонних справ Нідерландів у гарантійному листі від 2013 року гарантувало, недоторканність об'єктів виставки.
  • У березні Україна заявила про спробу вивезення виставки в російський музей "Ермітаж". У зв'язку з цим на засіданні уряду України прийнято рішення повторно перепідпорядкувати музейні одиниці зберігання Мінкульту. Музей Алларда Пірсона, адресувався до нотаріусів щодо надання консультацій з проблеми повернення музейних експонатів виставки законним власникам.
  • 14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні "скіфське золото", яке на час тимчасової окупації Криму перебувало на експозиції в нідерландському музеї. Суд також постановив, що Україна має компенсувати витрати на зберігання колекції музею Алларда Пірсона в Амстердамі.
  • У січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення суду Амстердама.
  • Апеляційний суд Амстердама 16 липня 2019 року ухвалив попереднє рішення у справі про "скіфське золото", заявивши, що потребує додаткової інформації від сторін.
  • Судові слухання по цій справі були призупинені через пандемію коронавірусу 11 червня 2020 року.
  • 28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі "скіфського золота" щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи.
  • 22 квітня 2021 року в суді Амстердама пройшли вирішальні дебати сторін.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок