У Боснії і Герцеговині відкрили справу проти лідера сербів

У Боснії і Герцеговині відкрили справу проти лідера сербів

У Боснії і Герцеговині відкрили справу проти лідера сербів
. Представник боснійських сербів Мілорад Додик. Фото: AP

Прокуратура Боснії і Герцеговини відкрила справу проти лідера боснійських сербів Мілорада Додика за мову ворожнечі. У липні він оголосив бойкот формуванню низки органів влади через криміналізацію невизнання геноциду у СребрениціГеноцид у Сребрениці — масове вбивство близько 8 тисяч боснійських мусульман (чоловіків віком від 12 до 77 років) силами Армії "Республіки Сербської" (квазідержавного утворення на території Боснії і Герцеговини) за співучасті воєнізованого формування "Скорпіони" під контролем МВС Сербії, яке відбулось у липні 1995 року під час подій Боснійської війни (1992-1995).Розслідування встановило, що вбивства вчинили під командуванням одного з лідерів боснійських сербів — генерала Ратка Младича. Ще одним фігурантом у справі геноциду є інший лідер боснійських сербів — Радован Караджич..

Про це повідомляє Euractiv.

"Існують підстави підозрювати Додика у використанні мови ворожнечі, яка підриває конституційний лад БіГ. Загроза — це сам факт висловлювання. Ситуація серйозна. Це ще не було настільки серйозно з часів війни", — зазначили у прокуратурі.

У відомстві підтвердили, що справу проти Додика порушили після отримання кількох скарг: остання надійшла 18 жовтня.

Нещодавно Мілорад Додик, який відомий своїми закликами до виходу Республіки Сербської зі складу БіГ, повідомив, що парламент цього сербського ентитету збирається відкликати рішення попередніх років про надання згоди на формування низки центральних установ Боснії і Герцеговини й на їх діяльність, спільну для обох частин БіГ — Республіки Сербської та Федерації БіГ.

Мова йде про спільні Збройні сили Боснії і Герцеговини, Вищу судову та прокурорську раду БіГ, а також про збір податків на державному рівні.

Устрій Боснії і Герцеговини

Згідно з боснійською конституцією, запропонованою у Дейтонській мирній угоді, яку підписали 14 грудня 1995 року у Парижі й яка завершила війну 1992-1995 років, держава БіГ складається з двох утворень: мусульмано-хорватської Федерації Боснії і Герцеговини (ФБіГ, 51% території країни) і Республіки Сербської (49% території), а також округу Брчко. У системі держуправління пропорційно представлені три основних народи: бошняки (слов’яни, що прийняли іслам), серби (православні) і хорвати (католики).

Окрім того, управління країною фактично здійснюється через Високого представника міжнародного співтовариства, який призначається керівним комітетом Ради з виконання мирної угоди після схвалення кандидатури Радою Безпеки ООН. Функції глави держави виконує колективний орган — Президія БіГ. Згідно з основним законом, він складається з трьох осіб: серба, хорвата і бошняка.

Читайте також: Як вступити до НАТО. Три історії успіхів та невдач із Західних Балкан

Що відомо

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок