Принц Вільям уперше нагородив лауреатів екологічної премії Earthshot. Хто вони

Принц Вільям уперше нагородив лауреатів екологічної премії Earthshot. Хто вони

Принц Вільям уперше нагородив лауреатів екологічної премії Earthshot. Хто вони
. Associated Press

У Лондоні відбулася перша церемонія нагородження премії Earthshot, яку заснував принц Вільям. Нагороду планують присвоювати щороку за видатні рішення у розв'язанні екологічних проблем планети. Цьогоріч організатори визначили 5 переможців, які отримають по 1,3 млн доларів на свої проєкти.

Як повідомляють організатори премії Earthshot, нагороду отримали три компанії, одна країна (Коста-Рика) та одне місто — Мілан.

Муніципальні центри харчових відходів Мілана були відкриті у 2019 році з метою скорочення вдвічі відходів до 2030 року. Кожен центр збирає залишки харчових продуктів із супермаркетів, ресторанів і їдалень компаній і передає їх недержавним організаціям, що готують їжу для найбільш уразливих верств населення. Мілан став першим містом, що на міському рівні впроваджує політику щодо харчових відходів. На сьогодні в місті працюють три центри з переробки харчових відходів, кожен з яких переробляє близько 130 тонн харчових продуктів на рік або 350 кг на день.

Міністерство екології Коста-Рики розробило інноваційний проєкт з відновлення тропічних лісів. Уряд країни запропонував нагороджувати грошима громадян, які висаджують дерева та займаються відновленням екосистеми. Вказується, що це дозволило подвоїти площу лісів в країні і дало потужний поштовх індустрії екотуризму.

Нагороду також отримала багамська компанія Coral Vita, що запропонувала розв'язання проблеми загибелі рифоутворюючих коралів через глобальне потепління. Компанія розробила методику швидкого вирощування на березі коралів, стійких до підвищеної температури та кислотності води, які можна буде потім "висаджувати" в океані. Преміями були також відзначені проєкт індійської компанії Takachar, засновники якої придумали конструкцію мобільних установок з перероблювання рослинних відходів в добрива і біопаливо, а також представники компанії AEM, яка має намір масштабувати виробництво компактних генераторів водню.

Що це за премія

Нагорода Earthshot була заснована принцом Вільямом у 2020 році, її фонд складає $65 мільйонів.

Премію присуджують із 2021 року п’ятьом людям або організаціям за інноваційні екологічні рішення у сфері захисту та відновлення природи, очищення повітря, відродження океанів, побудови безвідходного виробництва або боротьби зі зміною клімату. Нагорода, яку вже назвали "Нобелівською премією в галузі захисту навколишнього середовища", буде вручатися з 2021 року по 2030 рік. Лауреати також отримуватимуть медалі з перероблених металевих відходів.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок