Сумська область долає межу "червоної" зони: зайняті 64% ліжок для хворих на COVID-19

Сумська область долає межу "червоної" зони: зайняті 64% ліжок для хворих на COVID-19

Сумська область долає межу "червоної" зони: зайняті 64% ліжок для хворих на COVID-19
. Суспільне Суми

За інформацією начальника управління охорони здоров’я Сергія Бутенка, чотири доби як область не знижує темпи госпіталізації, зростають показники завантаженості ліжок. Їх усього в області зайняті на 21.00 11 жовтня – 64% ліжок. Найбільше інфікованих виявляють в Сумах. Про ситуацію з госпіталізацію дорослих і дітей – далі у матеріалі.

Сумська міська дитяча лікарня – єдина в області, де лікують дітей хворих на COVID-19. За весь минулий рік тут пролікували 120 дітей з цим діагнозом. За 9 місяців цього року, розповідає заступниця директора лікарні Наталія Спічакова, до них звернулися 285 дітей. З них у вересні – 72 дитини. Зараз у лікарні 20 дітей із підтвердженим коронавірусом, ще 23 пацієнти – обстежуються.

"Симптоми урізноманітнились, це не тільки прояви звичайного ГРВІ, але є й прояви кишкової інфекції, є прояви на шкірі. Ураження внутрішніх органів дуже серйозні, ураження нирок у вигляді гломерулонефриту, ураження серцево-судинної системи з боку порушення ритмів, провідникової системи. З’явилися цукрові діабети на тлі коронавірусу. Цьогоріч з’явилися діти з порушенням згортання крові. Тобто якщо торік таких були одиниці, зараз, особливо у вересні, кількість значно зросла", – розповідає в.о. заступника директора Сумської міської дитячої лікарні Наталія Спічакова.

Читайте також: "Працюємо, бо вакциновані”. У закладах Сумщини з’являються наліпки "COVID-безпеки"

Загалом в області на базі 16 лікувальних закладів розгорнуто 1558 ліжок, з них на 21.00 11 жовтня зайняті – 999.

"Понад 4 доби підряд ми перевищуємо регламентовані показники. Зокрема, коефіцієнт виявлення випадків інфікування має бути не більше 20 відсотків – вже протягом доби він у нас постійно зростає, з 20 станом на зараз (день 11 жовтня – ред.) 28,5%. Рівень госпіталізації – не має перевищувати 60 на 100 тисяч населення – в нас уже четверту добу зростає і складає 73%. Динаміка рівня госпіталізації замість рекомендованого показника 50% – в нас 54,9%. Тобто констатуємо, що протягом 4 днів три показники відповідно до постанови Сумщина перевищує", – говорить начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій Бутенко.

З 12 жовтня доєднатися до лікування хворих на COVID-19 має і 4 міська лікарня. Тут розгортають додаткові 50 ліжок.

Сумська область долає межу "червоної" зони: зайняті 64% ліжок для хворих на COVID-19
Суспільне Суми

Торік у закладі для пацієнтів з коронавірусом працювало інфекційне відділення на 30 ліжок. Нині це відділення прийматиме хворих на інші інфекції, для коронавірусу виділили місця на базі хоспісного відділення.

"Всі ці ліжка укомплектовані централізованою подачею кисню, також організована палата інтенсивної терапії. Виходить у нас 4 бригади, в кожній по три лікарі й на кожного лікаря у нас по три медичних сестри та по три молодшого медичного персоналу. Нам на допомогу прийшли працівники з інших відділень", – розповідає завідувачка інфекційного відділення Світлана Грищенко.

За словами директора Сумської лікарні №4 Дмитра Кравцова, лікарня відповідає вимогам НСЗУ для лікування хворих на коронавірус. Її до переліку закладів другої хвилі додали минулого четверга. 11 жовтня були останні приготування.

"Зараз проходить дозаправлення нашої лікарні киснем, крім того, забезпечені балонами з киснем у нас дві рампи. Тобто, від завтра, мабуть, ми вже будемо в змозі надавати допомогу хворим на коронавірусом", – зазначає Дмитро Кравцов.

Сумська область долає межу "червоної" зони: зайняті 64% ліжок для хворих на COVID-19
Суспільне Суми

Загалом, за інформацією моніторингової системи РНБО в області найбільший відсоток зайнятих ліжок у Конотопській та Шосткинській громадах. Там ліжка зайняті хворими на 99 і 94% відповідно.

Що відомо

На початок