ВАКС заочно відправив під варту Януковича у справі про Межигір'я

ВАКС заочно відправив під варту Януковича у справі про Межигір'я

ВАКС заочно відправив під варту Януковича у справі про Межигір'я
. УНІАН

Вищий антикорупційний суд обрав колишньому президенту Віктору Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у справі про привласнення Межигір'я.

Цим рішенням суддя повністю задовольнила клопотання прокурорів.

"Після затримання і не пізніше як через 48 годин з часу доставки Януковича на місце кримінального провадження розглянути за його участю питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", — оголосила суддя Катерина Широка на засіданні.

Дивіться також: Віслюки, лами та борги за електрику: як живе Межигір'я. Фоторепортаж

Водночас адвокат Януковича Віталій Сердюк заявляє, що слідство у справі про привласнення Межигір'я вже давно припинене, а у діях Януковича не було корупції.

"Терміни розслідування справи по “Межигір’ю” минули. У суд справа не передається, оскільки орган досудового розслідування — НАБУ, а до цього було ГПУ — впевнені в тому, що це діло непрохідне через суд. Там немає складу злочину. Там немає корупції. Немає зловживання в даному питанні. Тому справа в суд не передається. Розслідування у справі Віктора Федоровича Януковича зупинено з 2014 року"— сказав адвокат у коментарі Суспільному.

Справа "Межигір'я"

Слідство вважає, що у 2002 році третій президент Віктор Ющенко передав комплекс “Межигір’я” у відання Кабінету Міністрів України від Державного управління справами. Віктор Янукович, який у цей час був прем’єр-міністром, нібито, користуючись службовим становищем, вивів активи з-під обмежень закону “Про приватизацію державного майна”, але у 2005 комплекс повернули ДУС.

У 2007 Віктор Янукович звернувся листом до президента Ющенка з проханням обміняти майно комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" вартістю 540 млн грн на приміщення приватної фірми.

Того ж року Ющенко нібито секретним розпорядженням надав Януковичу в користування дачний будинок на території комплексу "Пуща-Водиця".

Згодом за участі сина Януковича Олександра було створене ТОВ “Танталіт”, яке надалі мало стати набувачем майна.

Того ж року Едуард Ставицький як голова правління НАК “Надра України” ініціював розгляд проведення обміну майна комплексу відпочинку “Пуща Водиця” на нежитлові будівлі ТОВ “Медінвесттрейд”, що призвело до укладення відповідних договорів та переходу майна у власність товариства “Медінвестрейда”, а надалі й ТОВ “Танталіт”.

У 2013 році майном заволодів Сергій Клюєв, який був власником частки в ТОВ “Танталіт”. При цьому його вартість була заниженою в кілька разів із 540,9 мільйона до 89,303 мільйона гривень.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок