"Стоп грип". Як у Вінниці проходить вакцинальна кампанія

"Стоп грип". Як у Вінниці проходить вакцинальна кампанія

"Стоп грип". Як у Вінниці проходить вакцинальна кампанія
. Вакцинація від грипу у Вінниці. Фото: Суспільне Вінниця

На реалізацію вакцинальної кампанії "Стоп грип", яка діє у місті з 2016 року, з бюджету Вінницької громади цьогоріч виділили 1 мільйон гривен. Наразі до мережі муніципальних аптек надійшло 5 тисяч доз вакцини від грипу. Про це Суспільному розповіла фахівчиня міського департаменту охорони здоровʼя Наталя Авраменко.

Вартість вакцини 280 гривень. Вінничани в рамках програми щеплюються за пів ціни. Вакцинують препаратом корейського виробництва.

"Вакцину закуповують аптеки. Як тільки вона зʼявляється — ми розпочинаємо нашу вакцинальну кампанію. Наразі у нас 5 тисяч доз вакцини. Вона є в достатній кількості. Це вакцина GC FLU 4-ох компонентна: два віруси А і В. Саме ці штами і очікуються у нас цього епідсезону", — каже Наталя Авраменко.

"Стоп грип". Як у Вінниці проходить вакцинальна кампанія
Суспільне Вінниця

Поки що в муніципальних аптеках в наявності корейська вакцина, додає Авраменко. Можливо, зʼявляться й інші виробники, втім коли це буде — невідомо. Дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування вакцинують безкоштовно.

Кампанія з вакцинації у 2-му центрі первинної медико-санітарної допомоги стартувала 28 вересня. За цей час щепили майже 200 пацієнтів, розповідає завідувачка амбулаторії Олена Коцюба. Додає, аби щепитися, має бути декларація з сімейним лікарем.

"Стоп грип". Як у Вінниці проходить вакцинальна кампанія
Суспільне Вінниця

"Пацієнту необхідно звернутися до сімейного лікаря, і після огляду виписується рецепт. Пацієнт отоварюється в аптеці на території закладу. Далі з чеком звертається в кабінет щеплення, де отримує щеплення. Щеплюватися рекомендовано на початку епідсезону. Треба зважати на те, що імунітет виділяється через 2 тижні після щеплення", — каже Олена Коцюба.

Оксана Таранюк прийшла до центру первинної допомоги, аби щепити себе та доньку проти грипу. Жінка розповідає, що вакцинуються всією родиною. Роблять це щороку. Перш ніж придбати вакцину, їх оглядає лікар і виписує рецепт.

"Випадків не було, але мені так спокійніше. Знаю, що є вакцина. Якщо вона поступає в аптеку на продаж, ми йдемо купляємо. Приходимо до лікаря і вакцинуємося. Нічого складного немає", — каже Оксана Таранюк.

З рецептом Оксана йде до муніципальної аптеки на території медзакладу. Там можна придбати вакцину проти грипу. Коштує така 280 гривень, втім містян щеплюють за пів ціни, розповідає провізорка Марія Керімова. Це тому, каже, що половину вартості відшкодовують з міського бюджету. В аптеку вакцину завезли минулого тижня.

Читайте також

  • Нова система забезпечення інсуліном на Вінниччині. Чи вплине вона на якість виписки ліків
  • Опорні лікарні Вінниччини отримали інноваційні ліки від коронавірусу
На початок