У Харкові перевірили три пункти вакцинації на доступність для людей на візках

У Харкові перевірили три пункти вакцинації на доступність для людей на візках

У Харкові перевірили три пункти вакцинації на доступність для людей на візках
. Суспільне Харків

У Харкові перевірили три пункти вакцинації від COVID-19 на доступність людей на візках. Два виявилися безбар’єрними, в одному не було пандуса.

Перевіряла пункти на доступність паралімпійка Олена Федота. Дівчина пересувається на візку. Олена доєдналася до ініціативи громадської організації "Креавіта" та "Студій інклюзивного дизайну" і протестувала три центри масової вакцинації в центрі Харкова: на вулиці Трінклера, 6, у центральному корпусі ХНУ імені В.Н. Каразіна (майдан Свободи, 4) та північному корпусі університету (майдан Свободи, 6).

У перших двох пунктах виявили безбар’єрний доступ. Хоч на вулиці Трінклера немає пандуса, він не потрібен, біля сходів є ліфт. У центральному корпусі університету Каразіна є і пандус для входу, і ліфт. У північному корпусі університету виникли певні труднощі. При вході — пандус та ліфт, але всередині є сходи, через які Олена була вимушена просити допомоги двох чоловіків.

Деякі центри вакцинації не відповідають вимогам про доступність для маломобільних категорій населення, погодився заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк на брифінгу 29 вересня. Проте він нагадав, що маломобільні групи населення мають змогу пройти вакцинацію вдома.

“Я прошу не ризикувати і зробити вакцинацію в себе вдома, а не їхати до центрів масової вакцинації: великі скупчення людей — це певний ризик для вразливих категорій населення. Маломобільні категорії населення були пріоритетними для вакцинації і на сьогодні нічого не змінилося: вони можуть вакцинуватися. Якщо не помиляюся, на території області десь 6 тисяч щеплень зробили цій категорії громадян” — розповів Черняк.

Про мобільні бригади неодноразово розповідали і Олені Федоті, проте дівчина каже, що для людей на інвалідних візках доступ до центрів масової вакцинації дуже важливий.

"Чудово, що люди з інвалідністю мають можливість вакцинації вдома, проте це може ізолювати нас від соціуму, дискримінувати. Тому потрібно, щоб люди на візку мали безбар’єрний доступ до центрів масової вакцинації", — каже Федота.

Люди, які потребують щеплення з допомогою мобільної бригади, можуть звертатися на гарячу лінію МОЗу, до Департаменту охорони здоров'я або напряму до свого лікаря. Черняк запевнив, що вакцини є в наявності, мобільні бригади працюють. Заявку можна оформити телефоном чи через свого сімейного лікаря.

Авторка — Ганна Цьомик

Читайте також: В одній з громад Харківщини від COVID вакцинувалися майже 90% дорослого населення
На початок