Не міг отримати землю. Що відомо про чоловіка, який підпалив себе під Офісом президента

Не міг отримати землю. Що відомо про чоловіка, який підпалив себе під Офісом президента

Не міг отримати землю. Що відомо про чоловіка, який підпалив себе під Офісом президента
. radiosvoboda.org

Мешканець Сумщини підпалив себе під Офісом президента 26 лютого. Сталось це під час мітингу лікарів. В Офісі президента повідомили: в акції медиків чоловік участі не брав, з’явився там зненацька. Зараз чоловік із опіками у лікарні. Звуть його Олександр Бурлаков. Живе в селі Новоіванівка Білопільського району. Його родичі та односельці припускають: піти на самоспалення він міг, бо багато років не може отримати землю.

Силами людей, які були поруч, і поліціянтів, полум’я на чоловікові загасили. Він у важкому стані.

Андрій Жернов, головний лікар Київської міської клінічної лікарні №2, розповів: "Голова, тулуб і кінцівки верхні та нижні - всього потроху. Лікувати його треба. Тут, найпевнІше, знадобиться оперативне втручання".

Оксана Тищенко, прес-офіцер Печерського райуправління поліції в Києві, розповіла: "Подія зареєстрована в журналі єдиного обліку заяв та повідомлень печерського управління поліції , наразі правоохоронці встановлюють обставини та мотив такого вчинку, перевірка триває".

"Він звертався не в одну інстанцію, - говорить родич чоловіка, Вадим Сохань, - Звертався і в поліцію, і в сільську раду, і в прокуратуру звертався, до народних депутатів, і до Президента, і до НАБУ, але відповідей ніяких не було".

У Новоіванівці Олександр Бурлаков має хату, мешкає сам, розповіли його односельці.

Що відомо про чоловіка, що підпалив себе під Офісом президента

"Воно повинно до цього прийти і так статись. Це тягнеться вже давно, від самого початку, як розпалося в нас підсобне господарство. Я три скликання був депутатом сільради від цього села і три скликання, 12 років, бився за розпаювання", - розповідає мешканець Новоіванівки Сергій Шинкаренко.

Підприємство, де працював Олександр Бурлаков, ліквідували понад 15 років тому, говорить Вадим Сохань. Частину його земель, які хотів взяти чоловік, у межах Гуринівської сільради. Голови сільради під час візиту журналістів Суспільного на місці не було. Його син повідомив, що той поїхав з населеного пункту ще зранку.

В обласному геокадастрі розповіли: підприємство свого часу не перетворили у колективне, тому його землі перевели до державної власності, та пізніше передали в оренду на 15 років приватнику.

"Дія договору закінчується у 2023 році. Олександр був серед працівників ліквідованого підприємства та, відповідно, претендував на земельну частку. У зв’язку з тим, що РДА свого часу не розпаювала землі, а передала в оренду, і на сьогодні договір чинний, то законодавство не дозволяє розпайовувати такі землі. Пан Олександр скористався своїм правом – до 2 га ", - пояснила речниця Держгеокадастру в Сумській області Ольга Гречка.

Володимир Кириленко, ексдиректор ДП «Луч» ВАТ «Білопільський машзавод» так пояснив ситауцію: "Було бажання розпаювати, провели навіть одні збори у будинку культури, а потім мені запропонували написати заяву на звільнення, яку я не написав, мене потім звільнили по статті за «розбазарювання державних коштів», пізніше мене відновили, зняли обвинувачення. Були так звані «донецькі», вони буквально на другий день анулювали все рухоме та нерухоме майно, а потім провели його банкрутство. Жодна людина, яких я знав, чи працювала там, не отримала пай, у тому числі і я".

Олександра Бурлакова, який підпалив себе під Офісом Президента, лікуватимуть не менш, ніж півтора місяця, повідомили в лікарні.

Фото: radiosvoboda

На початок