Сутички після ЛГБТ-маршу. Лідеру одеського осередку "Традиції і порядку" пом'якшили запобіжний захід

Сутички після ЛГБТ-маршу. Лідеру одеського осередку "Традиції і порядку" пом'якшили запобіжний захід

Сутички після ЛГБТ-маршу. Лідеру одеського осередку "Традиції і порядку" пом'якшили запобіжний захід
. Суспільне Одеса

Одеський апеляційний суд пом'якшив запобіжний захід для лідера одеського осередку організації "Традиція і порядок" Іллі Попкова та відправив його під нічний домашній арешт. Про таке повідомила кореспондентка Суспільного, яка відвідала судове засідання.

Апеляційну скаргу від Іллі Попкова та його захисника Олега Клименка розглядала суддівська колегія на чолі з Олександром Толкаченком. На думку сторони захисту Попокова, правоохоронці не змогли довести та обґрунтувати підозру, а ризиків щодо лідера одеського осередку "ТіП" насправді немає.

Сутички після ЛГБТ-маршу. Лідеру одеського осередку "Традиції і порядку" змінили запобіжний захід
Лідер одеського осередку "Традиції і порядку" Ілля Попков (праворуч) разом із адвокатом Олегом Клименком. Суспільне Одеса

Олег Клименко наголосив, що Попков потребує продовження навчання у виші на денній формі, надав позитивні характеристики та не має судимості. Тому адвокат клопотав про пом'якшення запобіжного заходу з цілодобового на нічний домашній арешт. Чинний запобіжний захід Клименко назвав "недоцільним".

"Міра запобіжного заходу не має бути покаранням. Вона повинна забезпечити належну поведінку підозрюваного під час досудового розслідування. Оскільки ризики необґрунтовані, прошу змінити запобіжний захід на більш м'який", – зазначив Клименко.

Сутички після ЛГБТ-маршу. Лідеру одеського осередку "Традиції і порядку" пом'якшили запобіжний захід
Розгляд апеляційної скарги Ілля Попкова. Суспільне Одеса

Також він заявив, що справа має неправильну кваліфікацію, оскільки в підозрі Попкову інкримінують хуліганство, яке було заздалегідь сплановане. Адвокат переконаний, що хуліганство у більшості випадків неможливо запланувати, оскільки зазвичай це спонтанні дії.

Після цього суддя Олександр Толкаченко запитав у Попокова, чи були його дії запланованими та навіщо він взяв газовий балончик на публічний захід. Лідер одеського осередку "Традиції і порядку" відповів, що на подібних заходах "балончик – звичайна справа, в якій немає нічого особливого".

Натомість представники прокуратури назвали апеляційну скаргу необґрунтованою та запевнили, що в разі пом'якшення запобіжного заходу Ілля Попков може "вплинути на свідків шляхом вмовляння (йдеться про інших членів "ТіП", – ред.). Крім того, сторона обвинувачення переконана, що Попков може переховуватися від слідства.

Після нарадчої кімнати колегія суддів Одеського апеляційного суду задовольнила клопотання захисту та пом'якшила запобіжний захід для Попкова. До 28 жовтня підозрюваний перебуватиме під нічним домашнім арештом з 20:00 до 06:00.

Що відомо

  • 28 серпня в Одесі відбулася Мирна хода представників ЛГБТ-спільноти. Водночас біля будівлі Одеської міськради зібралися противники Прайду, серед яких – представники організації "Традиція і порядок".
  • Після заходу очільника одеського осередку організації "Традиція і порядок" Іллю Попкова затримали правоохоронці та вручили підозру за ч. 4 ст. 296 та ч. 2 ст. 345 Кримінального кодексу України. Санкція передбачає покарання у виді позбавлення волі до 7 років.
  • 29 серпня в поліції повідомили про затримання 61 людини, серед яких 12 підлітків. Щодо 15 протестантів відкрили кримінальну справу.
  • 30 серпня Іллю Попкова відправили під цілодобовий домашній арешт. У суді сторона обвинувачення просила відправити Попкова до СІЗО на два місяці, наполягаючи, що саме він розпилив сльозогінний газ в обличчя поліцейських. Натомість захист наполягали на тому, аби суд обрав для Попкова запобіжний захід, який не буде пов'язаний з обмеженням його волі.
  • Щодо суті справи, то у судовому реєстрі зазначено, що Ілля Попков та група людей, до якої входило не менш ніж 100 молодиків, "на ґрунті ненависті за ознакою певної сексуальною орієнтації" заздалегідь планувала напасти на учасників Маршу після заходу та правоохоронців. Для цього вони підготували газові балончики. Коли до них підійшли поліцейські та запропонували розійтися, за версією слідства, Попков та компанія молодих людей розпилила сльозогінний газ у бік поліцейських та нацгвардійців, а також намагалася їх розштовхати.

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок