Яке в Україні покарання за підроблені сертифікати вакцинації. Відповідає головний санлікар

Яке в Україні покарання за підроблені сертифікати вакцинації. Відповідає головний санлікар

Яке в Україні покарання за підроблені сертифікати вакцинації. Відповідає головний санлікар
. фото ілюстративне/УНІАН

Головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що нині в Україні чинне покарання лікарів за підроблення сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 у вигляді позбавлення права займатися медичною діяльністю до двох років позбавлення волі.

Про це він сказав в ефірі "Зворотного відліку" на UA:Першому.

"Зараз покарання йтиме по статті, яке стосується підроблення документів. Специфічної статті немає. Зараз відповідальність, яка є, — за внесення неправдивих даних. Для лікаря це — від позбавлення права займатися медичною діяльністю до двох років позбавлення волі", — сказав Кузін.

За його словами, факти підроблення сертифікатів в Україні є і порушено вже понад 30 кримінальних справ.

"Це і сертифікати ПЛР, і свідоцтва про одужання, і довідки, і результати по вакцинації. По деяких з них слідство ведеться, найближчим часом будемо бачити результати", — зазначив головний санлікар.

Він додав, що зараз уряд ініціював законопроєкт про посилення кримінальної відповідальності за підробку документів, які стосуються вакцинації або видачі довідок щодо особливо небезпечної інфекційної хвороби.

Що відомо

  • Протягом 13 вересня українські медики зробили 135 223 щеплень проти COVID-19, повністю імунізовано 4,8 мільйона українців.
  • За попередню добу в Україні кількість хворих на коронавірус збільшилася на 3332 людини.
  • 13 вересня Кабінет міністрів прийняв з доопрацюванням зміни до постанови №1236 про карантинні обмеження, що стосується нових обмежень для "жовтої" та "червоної" епідемічних зон.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я очікує нову хвилю захворюваності на коронавірус восени.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок