Коли в Україні розглянуть вакцинацію третьою дозою від COVID-19. Пояснюють у МОЗ

Коли в Україні розглянуть вакцинацію третьою дозою від COVID-19. Пояснюють у МОЗ

Коли в Україні розглянуть вакцинацію третьою дозою від COVID-19. Пояснюють у МОЗ
. Суспільне

Рішення щодо потрібності вакцинації третьою дозою щеплення від коронавірусної хвороби COVID-19 розглянуть впродовж наступних двох тижнів.

Про це на каналі UA:Перший під час ефіру програми "Зворотний відлік" заявив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій.

"За два тижні (приблизно буде це рішення — ред.)... Найближчим часом, приблизно за тиждень (розглянуть — ред.), вакцинуємо дітей від 12 років, чи не вакцинуємо, (також — ред.) щодо третьої дози для осіб з групи ризику, тяжкого перебігу COVID-19, які від початку погано відповідають на вакцинацію, мають нижчу ефективність. Ми розглянемо на НТГЕІ, будемо рекомендувати МОЗ. Я не знаю, яке буде наше рішення, але ми будемо це питання розглядати щодо третьої дози", — заявив Лапій.

Експерт вказав, що чим старший вік пацієнта, який отримує "бустерну" дозу, тим нижча ефективність: "Дві дози для осіб від 65 років — це 85% ефективності, не як у молодших людей".

Читайте також: Кабмін встановив нові карантинні норми. Що зміниться

Він додав, що перерва між дозами щеплення має бути близько 6 місяців: "Імунологи говорять від 6 місяців і більше, або близько 6 місяців. Ми бачимо це на прикладі Ізраїлю і де тривають такі інтервали між 2 і 3 дозою для осіб з групи ризику. Я думаю, що для осіб з групи ризику ми таке рішення приймемо, але поки почекаємо".

Також головний санлікар Ігор Кузін запевнив, що в Україні на сьогодні доступно близько 12 млн доз різних вакцин від коронавірусу, тому, як він запевнив, для додаткової вакцинації доз щеплень вистачить.

"Зараз в Україну поставлено 21 млн і до кінця року ми ще очікуємо 17 млн. Це лише Pfizer вакцини. Тобто кількості вакцини достатньо, щоб вакцинувати усе доросле населення України", — резюмував чиновник.

Що відомо

  • За добу 12 вересня COVID-19 виявили у 1205 людей, серед нових хворих 149 дітей та 23 медики.
  • Протягом тижня 6-12 вересня українські медики зробили 921 443 щеплень проти COVID-19, повністю імунізовано 4,8 мільйона українців.
  • Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що через погіршення ситуації з COVID-19 Україна перейде в "жовту" зону найближчим часом.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я очікує нову хвилю захворюваності на коронавірус восени.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок