Фонд Раббі Нахмана спростував інформацію про хворих хасидів. Що кажуть лікарі

Фонд Раббі Нахмана спростував інформацію про хворих хасидів. Що кажуть лікарі

Фонд Раббі Нахмана спростував інформацію про хворих хасидів. Що кажуть лікарі
. Суспільне Черкаси

Фонд імені Раббі Нахмана спростував інформацію про хворих хасидів. Про це в коментарі Суспільному повідомила юристка фонду Ірина Рибницька.

У Черкаській ОДА зазначили, що спалаху COVID-19 в Умані немає.

Інформація про більш ніж тисячу хворих хасидів, які повернулися з Умані, не підтверджена, повідомила Ірина Рибницька:

"Згідно з офіційними даними фонду, немає такої кількості інфікованих. Звідки така інформація, ми не можемо сказати", – розповіла вона.

Об'єднана єврейська община в Україні також спростувала інформацію про кількість інфікованих:

"Інформація про більш ніж тисячу інфікованих брацлавських хасидів, які нібито приїхали з COVID-19 з Умані в Ізраїль, за даними ОЄОУ, не підтверджена офіційними повідомленнями з боку Ізраїлю", – зазначають в телеграм-каналі ОЄОУ.

Завідувач Уманського відділення центру контролю та профілактики хвороб Іван Гейко зазначив, що точної кількості про стан інфікованих під час святкувань немає:

"Тестування хасидів у районі паломництва під час святкування Рош га-Шана проводили приватні центри Умані, Києва та Одеси. Стовідсотково інформували про позитивні ПЛР-тести Уманська лабораторія ". Усього було 29 позитивних. Із іншими лабораторіями в нас не було стовідсоткової комунікації, тож ми отримували опосередковану інформацію. Вони відправляли сюди виїзні бригади, які проводили дослідження. Ці роботи оплачувалися безпосередньо фондом. Основну інформацію у фонді не оприлюднюють", – зазначив він у коментарі Суспільному.

В Уманську міську лікарню нині госпіталізовано 27 хворих на коронавірус, з підозрою на коронавірус – один хасид. Про це Суспільному повідомив керівник місцевої поліклініки Юрій Пальчак.

"Минулого тижня госпіталізація була в районі 15-17 осіб, нині дещо зросла. Госпіталізовано 27 хворих: із низ 13 – мешканці міста, 14 – із прилеглих районів, бо це опорна лікарня. Одного хасида госпіталізували у терапевтичне відділення Уманської міської лікарні з підозрою на коронавірус. У нас немає даних про тисячу сімсот хасидів", – зауважив він.

За словами Івана Гейка, нині 93 хасиди перебувають на амбулаторному лікуванні в Умані, 15 паломників госпіталізували в Бориспільську лікарню, п'ятеро – у Переяславську.

Керівник обласного Управління охорони здоров’я Юрій Савенка, спалаху ковіду після приїзду паломників у місті немає, епідситуація контрольована.

Що відомо

  • В Умані 6-8 вересня хасиди святкували юдейський Новий рік – Рош га-Шана. До міста з’їхалися 30 тисяч прочан.
  • Ізраїльська газета Haaretz із посиланням на Міністерство охорони здоров'я та поліцію Ізраїлю повідомила, що 11-12 вересня коронавірус виявили у 1 439 ізраїльських паломників, які повернулися на батьківщину з України.
На початок